Home Vijesti Trideset posto manje putnika u Zračnoj luci Rijeka

Trideset posto manje putnika u Zračnoj luci Rijeka

1151
0

Zračna luka Rijeka u prvih osam mjeseci ove godine zabilježila je čak 30 posto manji broj putnika u odnosu na isto razdoblje prošle godine. Tako je kroz krčki aerodrom od siječnja do kraja kolovoza lani prošlo ukupno 123.839 putnika, dok je ove godine taj broj pao na samo 85.084. Time je, iako je riječka zračna luka bila prva u Hrvatskoj koja je 2004. dosegla prijeratni promet, a 2006. ga s brojkom od 170.000 putnika i nadmašila za 40 posto, nastavljen zabrinjavajući trend dramatičnog opadanja broja putnika posljednje godine.

– Ovogodišnji rezultati u skladu su s očekivanjima, što će reći – nisu dobri. Pad broja putnika očekivano je opao prvenstveno zbog smanjenja broja letova. Ove godine ukinuto je sedam letova tjedno kompanije EasyJet, kao i tri leta tjedno iz Leipziga kompanije TUIfly. Matematika je tu jasna, ako uzmemo da je svaki od tih letova u prosjeku prevozio oko dvjesto putnika, onda dobivamo broj od čak 2.000 putnika manje svakog tjedna. Manjim dijelom broj putnika nadoknađen je boljom popunjenošću preostalih letova na linijama TUIfly-a, no tako veliko smanjenje broja letova jednostavno je nemoguće nadoknaditi. Frekvencija letova je ipak presudna. Osim na linijskim letovima, dodatni problem predstavlja i smanjenje broja putnika, odnosno veličine aviona na čarter linijama. Tako je primjerice čarter iz Tel Aviva ove sezone održavan avionom koji ima dvadesetak mjesta manje nego prošle godine. Možda se to ne čini mnogo, ali kad se pomnoži s brojem letova vrlo brzo dolazimo do velikog smanjenja broja putnika na tom čarteru, kaže Mario Pašćenko, direktor Zračne luke Rijeka.

Ukinute subvencije

Veliko smanjenje od deset letova tjedno, prema Pašćenkovim je riječima, dijelom je posljedica ukidanja vladinih subvencija koje su do ove godine koristili avioprijevoznici. Svaka aviokompanija, koja je u trajanju od barem šest mjeseci održavala neku od linija, tijekom predsezone i posezone od države je naime dobivala 200 kuna po putniku. Ta subvencija bila je motiv avioprijevoznicima da linije prema Krku održavaju kroz veći dio godine, dok sada lete samo u vrijeme kada su sigurni da će im letovi biti dobro popunjeni, dakle uglavnom u špici turističke sezone.

Poražavajuću statistiku zračne luke ubuduće bi ipak mogla popraviti najavljena suradnja s jednom od najvećih takozvanih low-cost kompanija u svijetu, Ryanairom. Na inicijativu Grada Rijeke, točnije gradonačelnika Vojka Obersnela, koji je cijelu priču i započeo u travnju prilikom službenog putovanja u Irsku, krenuli su pregovori s tom kompanijom. Glavni uvjet za suradnju je sudjelovanje suvlasnika zračne luke, te turističkih zajednica i hotelijera u troškovima oglašavanja na Ryanairovim web-stranicama, u iznosu od 35 tisuća eura mjesečno, koliko zahtijeva Ryanair. Ukoliko se taj uvjet ispuni, već od početka iduće godine mogli bi krenuti redoviti letovi iz Londona prema Krku. Konačna odluka, kao i detalji o broju letova, past će možda već idućeg tjedna, kada predstavnici Turističke zajednice Grada Rijeke i zračne luke putuju u Dublin na pregovore s Ryanairom.

Dva leta tjedno

– Ove srijede održan je sastanak svih suvlasnika zračne luke, osim ministarstva, koje u projektu ne sudjeluje, te turističkih zajednica s područja Kvarnera, koji su podržali ovu inicijativu. Idućeg tjedna putujemo u Dublin, kako bi definirali sve uvjete koje zahtijeva Ryanair, kao i početak održavanja linija, frekvenciju letova te druge konkretne detalje suradnje, rekao je Petar Škarpa, predsjednik Turističke zajednice Grada Rijeke.

Sličnu suradnju s Ryanairom u Hrvatskoj već su uspješno uspostavile zračne luke u Puli i Zadru. Prema Krku bi za početak trebala krenuti dva leta tjedno, a uz London spominje se mogućnost još jednog polazišta, no ovisno o interesu putnika taj se broj može i dodatno povećati. U zračnoj luci Rijeka pozdravljaju ovaj projekt, ističući kako bez novih avioprijevoznika nema ni otvaranja novih tržišta, niti povratka na tradicionalna, poput britanskog. Očekuje se da će suradnjom s Ryanairom i broj putnika biti veći od skromnih 120 tisuća koliko će ih prema predviđanjima proći kroz riječki aerodrom ove godine. (novi list)

Previous articlePožar iznad Hreljina
Next articleDeponij Viševac: Smeće prešlo crtu od 14 metara?!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here