Home Vijesti Trobonjača: Veća vjerojatnost da će vas pogaziti auto dok idete na cijepljenje...

Trobonjača: Veća vjerojatnost da će vas pogaziti auto dok idete na cijepljenje nego da ćete nastradati od tog cjepiva

704
0

Hrvatska se približava broju od pola milijuna cijepljenih protiv Covida-19, a s obzirom na dinamiku cijepljenja predviđa se da će biti cijepljeno oko 50 % stanovništva. Nakon što je Američka agencija za lijekove privremeno zaustavila cijepljenje cjepivom Johnson&Johnson u SAD-u, zbog toga što je nekoliko žena razvilo rijedak poremećaj stvaranja krvnih ugrušaka – ta je tvrtka objavila da odgađa distribuciju cjepiva u Europi.

O kakvom se cjepivu radi u Studiju 4 je objasnio imunolog prof. dr. sc. Zlatko Trobonjača s Medicinskog fakulteta u Rijeci: “Radi se o adenovirusnom cjepivu. Po toj logici je ono slično AstraZenecinom cjepivu, iako se ono koristi samo u jednoj dozi. Koristi se humani adenovirus tipa 26. U SAD-u je primijećeno 6 slučajeva tromboze venskih sinusa mozga u mlađih žena zbog čega su zdravstveni radnici od vlasti zatražili da se obustavi daljnja primjena toga cjepiva. To je manje od jednog slučaja na milijun primjenjenih doza. Cjepivo izaziva neke nuspojave koje su vrlo rijetke i ja ne mislim da bi ga zbog toga trebalo izbaciti iz uporabe. Pretpostavljam da je veća vjerojatnost da će vas pogaziti auto dok idete na cijepljenje nego da ćete nastradati od tog cjepiva. Nije to nekakva duboka venska tromboza nogu koja se relativno često pojavljuje u općoj populaciji. Radi se o rijetkoj trombozi sinusa glave što se ne viđa često, ili primjerice trombozi utrobnih vena. To nije nešto što se često viđa te se stoga povezalo s cijepljenjem. Kako su i AstraZenecino i Johnson&Johnson adenovirusna cjepiva, moguće je ipak da su nuspojave vezane baš za adenovirus. Naredna će istraživanja pokazati o čemu se radi.”

Njemački građani koji su mlađi od 60 godina i cijepljeni su protiv Covida-19 prvom dozom AstraZenece, u drugoj dozi će dobiti cjepivo Pfizera ili Moderne. Iako su u pitanju cjepiva koja su rađena različitom tehnologijom kod građana se javlja sumnja je li moguće kombinirati: „Teoretski je to moguće budući da sva ta cjepiva u konačnici kodiraju nastajanje istog proteina – proteina šiljka koronavirusa. Međutim, radi se o biološkim pripravcima koji se apliciraju u ljudsko tijelo i vi nikad ne znate postoji li neka moguća interferencija s obzirom na to da se ne radi o istom cjepivu pa bi se sigurno trebala provesti nekakva klinička ispitivanja prije nego se krene u masovnu primjenu“, objasnio je prof. Trobonjača.

Na pitanje hoće li problemi s cjepivima narušiti plan cijepljenja u Hrvatskoj Trobonjača je kazao kako su nam želje veće od mogućnosti: „Mi bismo smo željeli da odmah drugi dan nakon što se pojavilo cjepivo svi budu procijepljeni. Ali to je nemoguće. Radi se o milijunima doza cjepiva koje je prvo trebalo isporučiti. To nije tek tako lako za izvesti. U svijetu je do sada primijenjeno 750 milijuna doza, to je ogroman uspjeh. Mi imamo problem s dinamikom dostavljanja cjepiva, mi bi željeli da je to brže, ali i da smo ih sve dobili odjednom, trebalo bi ih distribuirati i organizirati cijepljenje. Bez obzira na sve ja vjerujem da ćemo do ljeta i turističke sezone imati procijepljen jedan značajan dio populacije.“

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here