Mozaik

Trst i Rijeka 2020. zajedno u znanosti i kulturi

Trst i Rijeka 2020. zajedno u znanosti i kulturi

”Iznimna je koincidencija, ali i povijesna prilika to što će iduće godine Rijeka biti Europska prijestolnica kulture, a Trst Europska prijestolnica znanosti. Sveučilište u Rijeci ponosno je što ima priliku spajati znanost i kulturu i poduprijeti svoje partnere u ovim važnim projektima”, istaknula je rektorica Sveučilišta u Rijeci prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija na potpisivanju Sporazuma o suradnji, koji je potpisan između Međunarodne zaklade u Trstu, Sveučilišta u Rijeci i Trgovačkog društva Rijeka 2020.

Naglasila je rektorica i kako moto ESOF-a (European Science Open Forum) jest ”sloboda u znanosti”, a Rijeke EPK ”luka različitosti” te dodala: ”Širenje ideja znanosti i kulture iznimno je važno u današnje vrijeme, kada sve jače vlada ignorancija.”

Dr. Fantoni kazao je kako je sretan zbog ove mogućnosti: ”Za manje od godinu dana sve će oči Europe biti uperene u nas i imao šansu pokazati da ovi naši krajevi imaju ogroman potencijal. Rijeka i Trst sigurno će nastaviti suradnju i nakon 2020.”

Emina Višnić, direktorica društva Rijeka 2020 izjavila je: ”Europa se danas više ne povezuje samo na bazi ekonomije i trgovine. Upravo to su ta nova očekivanja, ta nova budućnost… Posebno želim zahvaliti Sveučilištu u Rijeci, našem partneru, koje ključne uloge ima u projektu ”27 susjedstava – za susjedstvo Kampus” i u programskom pravcu ”Slatko i slano”.

Sporazum predstavlja okvir za suradnju potpisnika tijekom 2020. u područjima od zajedničkog interesa, a potpisan je između: Međunarodne zaklade u Trstu za napredak i slobodu znanost – Fondazione Internazionale Trieste per il progresso e la libertà delle science (potpisnik prof. dr. sc. Stefano Fantoni, predsjednik Zaklade, Sveučilišta u Rijeci (potpisnica prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, rektorica) i Trgovačkog društva Rijeka 2020. (potpisnica Emina Višnić, dirketorica).

Pozdravne govore i kraća izlaganja potom su održali: prof. dr. sc. Snježana Prijić Samaržija, rektorica Sveučilišta u Rijeci; prof. dr. sc. Maurizio Fermeglia, rektor Sveučilišta u Trstu; Ivan Šarar, pročelnik Odjela za kulturu Grada Rijeke; dr. Paolo Polidori, zamjenik gradonačelnika Trsta i Nj. E. Adriano Chiodi Cianfarani, veleposlanik Talijanske Republike u Republici Hrvatskoj.

Prezentacije su održali: Emina Višnić, direktorica Trgovačkog društva Rijeka 2020., prof. dr. sc. Stefano Fantoni, predsjednik Međunarodne zaklade u Trstu i prof. dr. sc. Alen Ružić, prorektor za znanost i umjetnost: ”Susjedstvo Kampus”.

Irena Kregar Šegota iz TD RIJEKA 2020 predstavila je promotivni spot Rijeka 2020 – EPK, redatelja Dalibora Matanića.

Potpisan Sporazum doprinijet će jačanju društvenih, kulturnih, znanstvenih i ekonomskih veza, ali i daljnjem jačanju strateške suradnje Trsta i Rijeke, šire zajednice i znanosti, posebno uzevši u obzir nadolazeću 2020. godinu.

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Mozaik

More in Mozaik

Đorđe Balašević se ovo ljeto vraća u pulsku Arenu

spMay 21, 2019

Riječki anđeli: Nakon što su bolesnoj majci s 4 djece osigurali stan, sada su ga i uredili!

spMay 21, 2019

Film ‘Kula smrti’ u ‘Art kinu’

spMay 20, 2019

Velika obljetnica Fiumanke – punih 20 godina riječke regate

spMay 20, 2019

Riječki tunel ponovno otvoren!

spMay 20, 2019

Riječki lutkari iz Kragujevca se vratili sa šest nagrada!

spMay 20, 2019

Završen je 10. Student Day Festival: Vatra, Urban, Edo Maajka i Darius Syrossian oduševili tisuće mladih

spMay 19, 2019

‘Leica format’: Najbolja predstava hrvatske drame od ‘Vježbanja života’?

spMay 19, 2019

Bare i Majke sinoć zapalili crne ovce u Baški

spMay 18, 2019

Copyright © 2017 Rijeka danas.