Home Vijesti Turistički autobus u minusu 4 milijuna kuna!

Turistički autobus u minusu 4 milijuna kuna!

4060
6

Riječki turistički autobus u prometu je od polovice 2007. godine. Za razliku od drugih gradova, u kojima slični turistički autobusi služe za obilazak i prezentaciju turističke ponude, u Rijeci je sam autobus postao dio turističke ponude, barem prema zamisli gradonačelnika i odgovornih u gradskoj Turističkoj zajednici. U stvarnosti, investicija u autobus pokazala se još jednim gradskim bunarom u kojem nestaju novci poreznih obveznika. U razdoblju 2007. – 2011. godine investicija turistički autobus ostvarila je minus od oko 4 milijuna kuna! Ovaj minus će se narednih godina još povećavati zbog toga što su godišnji troškovi održavanja veći od prihoda koje autobus ostvaruje.

Nabavna vrijednost autobusa bila je 3.015.500,12 kuna, a isti je otplaćen putem kredita tijekom tri godine, odnosno završno s 30.04.2010. godine. Riječ je o investiciji koju je financirao Grad Rijeka. Samo oslikavanje autobusa stajalo je oko 43.700 kuna.

U 2007., 2008., 2009., 2010., 2011. i 2012. godini ukupno je za održavanje autobusa, potrošni materijal, mazivo, antifriz, gorivo, rezervne dijelove, akumulatore, auto-gume, registraciju, cestarinu, premije osiguranja i ostalo potrošeno oko 680 tisuća kuna. Na godišnjoj razini za održavanje Autotrolej potroši oko 113 tisuća kuna.

U periodu od 2007. do 2009. godine, Turistička zajednica Grada Rijeke potrošila je 281.459,59 kn za implementaciju Turističkog autobusa u turističku ponudu Rijeke i to na pripremanje dizajna oslikavanja turističkog autobusa i autobusnih stajališta u motivima umjetnika Voje Radoičića, tiskanje oslikavanja autobusa i autobusnih stajališta, pisanje/ lektura/prijevod tekstova na 10 jezičnih mutacija uz 6 prilagođavanja tekstova za potrebe djece, najam studija za snimanje i montaža 16 mutacija audio-tekstova, angažman govornika za 10 jezičnih mutacija uz 6 prilagođavanja tekstova za potrebe djece, instaliranje govornih audio- tekstova, nadogradnju audio-sustava s mogućnošću automatskog praćenja lokacije GPS sustavom i prilagođavanje audio-tekstova, nabavku slušalica za potrebe autobusa te izradu odjeće za vozače i informatore. Turistička zajednica Grada Rijeke u suradnji s uključenim partnerima pomagala je u pripremi i realizaciji promidžbene i medijske kampanje projekta. U sklopu tih aktivnosti potrošeno je u periodu od 2007. do danas ukupno 239.345,08 kn.

Ukupno se radi o 4,2 milijuna potrošenih kuna i to bez troškova vozača za koje u Autotroleju tvrde da Turistički autobus voze besplatno! Naime, na naš upit stigao je prilično bizaran odgovor: ‘Troškovi vozača ne idu na konto turističkog busa jer je riječ o našem redovnom vozaču koji osim turističkog vozi i druge linije, tako da bi isti dobio plaću bez obzira na turistički autobus.’ Ostaje nam da zaključimo da u Autotroleju ili imaju višak vozača koji u slobodno vrijeme bez naknade voze Turistički autobus ili se na ovaj način papirnato želi smanjiti ukupni trošak autobusa. Naime, u razdoblju od 2007. do 2011.godine projekt turistički autobus je ostvario prihod od svega 430 tisuća kuna. Dio ovog prihoda odnosi se na razdoblje od 15.6. do 15.9. kada je turistički autobus na raspolaganju za turiste, a dio na povremeno vansezonsko aktiviranje autobusa kada prijevoz organiziraju riječke osnovne škole, a karte plaćaju roditelji osnovnoškolaca.

Usporedbom prihoda i rashoda turističkog autobusa dolazimo do zaključka kako je ovaj projekt Turističke zajednice od 2007. do 2012. ostvario minus od nešto manje od 4 milijuna kuna i to bez troškova vozača!

Ovogodišnji podaci TZ Rijeka govore kako je od 15. lipnja do 15. rujna ove godine, tijekom dnevnih vožnji, prevezeno ukupno 2.846 korisnika što znači da je u prosjeku autobus po jednoj kružnoj vožnji vozio svega 6 turista! Svakako nedovoljno za zaključak o uspješnosti projekta koji u Gradu Rijeci uporno guraju već šestu godinu. (Sanja Perinić)

Previous articleDjevojka ozlijeđena u Ulici Franje Čandeka
Next articleGrobničani sprdali Dinamovce, Zagrepčani otkazali utakmicu!

6 COMMENTS

  1. kako misliš “odmah”, svake godine ima prihoda 20 000kn a na njega se potroši oko milijun kuna godišnje. Za par godina se gubitak još samo povećava.
    Glavno da SDP vidi ovaj grad kao turističku meku umjesto da se posvetimo bilo kakvoj industriji. No kada treba pokrenuti što, onda smo omet protiv, to bi zagađivalo, x projekt bi uništio krajolik…
    A iako mi je Voje Radoičić kao umjetnik odličan, nisam mogao ne primjetiti da svaki njegov projekt košta jako puno. Milijun kuna za one zgrade, 40 000za brod. Nisam upućen što sve spada u taj novac no čini se jako puno.

  2. Pa stop set sada tu neke cjepidlake ? Zar ne vidite da je to jos jedan uspjesni projekt Nasser dragog gradonacelnika, I tko vam to kaze da autobus proizvodi gubitke ? Pa profitabilniji je od broda Galeb, npr.

  3. U svakom iole turistickom gradu u svijetu postoje takvi autobusi i ponekad je tesko uopce dobiti za njih kartu. Dakle, potreba je svakako prisutna i ideja vrlo opravdana. Jedino sto je sama izvedba slabo sprovedena a usmjerenje kojim Rijeka ide ni malo ne pomaze. Dakle, puno bliskiju suradnju, direktnu, nametljivu, ostvariti sa podrucjima kojima gravitiramo turisticki, tj. Opatijom, hotelima, agencijama. I zasto bi postojao samo raspis kada se mogu razgledi raditi sa njim za grupe. Sa kata autobusa definitivno i pod hitno maknuti bocna stakla, koja samo smetaju i odaju dojam voznje u akvariju, sto nigdje u svijetu nisam vidio. I kao zadnje ali najvaznije, sustavno ciniti puno vise u smislu turistickog usmjerenja grada sto ukljucuje i urbano osvjestavanje onih koji odlucuju i kapitalne promjene koje ce prestati Rijeku tretirati samo kao tranzitni lucki grad.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here