Home Vijesti Tvrtke u PGŽ u devet mjeseci uprihodile 30 milijardi

Tvrtke u PGŽ u devet mjeseci uprihodile 30 milijardi

1187
0

U gospodarstvu Primorsko-goranske županije u prvih devet mjeseci ove godine ostvareni su prihodi od 29,2 milijarde kuna i rashodi od 27,8 milijarda kuna, podaci su s današnje sjednice Gospodarskog vijeća HGK – Županijske komore Rijeka. U prvih devet mjeseci ove godine zabilježeno je ukupno oko 3 milijarde kuna ulaganja tvrtaka u dugotrajnu imovinu, a broj trgovačkih društava povećan je u odnosu na isto razdoblje prošle godine za 680 novih, na 7.948 trgovačkih društava.

U gospodarstvu je radilo 67.864 radnika, što je 3,7 posto više nego u istom razdoblju lani.

Nazaposlenih je potkraj rujna bilo 11.740, što je 9,2 posto manje nego u rujnu prethodne godine.

Ukupna vrijednost nepodmirenih naloga u županiji u rujnu ove godine bila je oko milijardu kuna, a registrirano je 1.709 insolventnih tvrtaka, što je svaka peta tvrtka u županiji.

Tijekom ove godine tvrtke su tražile 10.264 radnika, a zaposleno ih je samo 6.748, što, smatraju u GSV-u, ukazuje na stalni problem nedostatka radnika deficitarnih zanimanja.

I ove godine je nastavljen trend nepokrivenosti robnog uvoza robnim izvozom.

Iz županije su u devet mjeseci izvezene robe vrijedne 605,8 milijuna dolara, a uvezeno roba za 1,27 milijardu dolara, pa je pokrivenost uvoza izvozom bila 47 posto.

Udjel izvoza roba iz Primorsko-goranske županije u ukupnom izvozu Hrvatske je 5,5 posto, a gotovo polovica izvoza iz županije ostvarivala se u brodogradnji.

Članovi GSV-a danas su razmatrali i gospodarske i druge aspekte prihvatnog terminala za ukapljeni prirodni plin, koji bi se trebao graditi u Omišlju na otoku Krku.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here