Home Vijesti VIDEO: 4 radnika ozlijeđena na porinuću

VIDEO: 4 radnika ozlijeđena na porinuću

763
0

Prilikom porinuća tankera ”Verige” u riječkom brodogradilištu ”3.maj” ozlijeđena su četvorica radnika. Radnici su stradali od udarnog vala koji je nastao kad je tanker zaronio u more. Prema prvim informacijama, najvjerojatnije nema težih ozljeda budući da su liječnici utvrdili kako lomova nije bilo . Ustanovljene su samo posjekotine, a sumnja se i na mogućnost uganuća kod jednog radnika.

 

U riječkom brodogradilištu “3. maj” danas je porinut tanker za Uljanik plovidbu nosivosti 51.800 tona.
Tanker je duljine 195 metara, širine 32, a namijenjen je prijevozu nafte, naftnih prerađevina i kemikalija. Nakon porinuća ovog broda položene su kobilice za gradnju još dvaju tankera i to jednog za Uljanik plovidbu a drugog za Tankersku plovidbu. Ta dva broda grade se uz potporu Vlade RH po pogramu gradnje brodova za hrvatske naručitelje u hrvatskim brodogradilištima.

Direktor Uljanik plovidbe Dragutin Pavletić rekao je da ova kompanija izdvaja 200 milijuna američkih dolara za gradnju četiri broda u “3. maju”, među kojima su danas porinuti, jedan ranije primopredan, tanker za kojeg je danas položena kobilica i još jedan koji će biti poslije sagrađen. Izrazio je zadovoljstvo kvalitetom brodova iz riječkog brodogradilišta rekavši da ta četiri broda sigurno nisu posljednji brodovi koje će pulska kompanija graditi ovdje.

Predsjednik Uprave “3. maja” Željko Starčević je, odgovarajući na pitanja novinara, kazao da će pitanje 300 radnika brodogradilišta na čekanju biti riješeno do kraja mjeseca. Očekuje se da njemački naručitelj isplati posljednju ratu za brod “Monte Carlo” do 25. rujna, a ako to ne učini morat će se potražiti drugo rješenje, kazao je Starčević. Taj brod je njemački naručitelj trebao preuzeti još krajem kolovoza te platiti ostatak od oko 22,5 milijuna eura umanjenih za penale “3. maja”.

Komentirajući blokadu trećemajskih računa kooperantske tvrtke “Tehnomont” zbog potraživanja od oko 4,5 milijuna kuna, Starčević je rekao da će taj iznos biti namiren od prvog novčanog iznosa koji stigne na račun “3. Maja”. (rd)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here