Home Vijesti U Europi se vraća moda noćnih vlakova

U Europi se vraća moda noćnih vlakova

104
0

Sve više i više putnika preferira noćne vlakove u odnosu na avion zbog utjecaja na okoliš, što je navelo željezničke tvrtke na stvaranje novih ruta

Posljednjih mjeseci u Europi su se povećale rute noćnih vlakova, opremljeni ležajevima koji polaze u večernjim satima kako bi na odredište stigli sljedeće jutro, a iduće godine u planu je uvođenje novih ruta noćnih vlakova. Nekoliko nacionalnih i privatnih željezničkih kompanija zapravo ulaže u ovu vrstu prijevoza, čija je prednost putovanje na velike udaljenosti bez gubljenja cijelih dana na samo putovanje, iako s druge strane to znači lošiji odmor nego u normalnom krevetu. Iza trenda širenja ovih ruta očito stoji strategija izlaska u susret sve brojnijim putnicima koji žele smanjiti korištenje zrakoplova ili automobila zbog utjecaja na okoliš.

Poticanje korištenja vlakova umjesto prijevoznih sredstava koja više zagađuju okoliš trend je koji se očituje i kroz razne javne inicijative posljednjih godina: u Francuskoj su zabranjene tri zračne linije koje su također bile dostupne vlakom u razumnom roku, a u Njemačkoj su u zadnje vrijeme diljem zemlje promovirane ljetne karte za 9 eura mjesečno za putovanja regionalnim vlakovima i javnim prijevozom. Za sada su glavna ograničenja noćnih vlakova cijene karata, često veće od onih avionskih, te potreba za velikim ulaganjima u nove i bolje opremljene vagone.

Sljedećeg svibnja nova belgijsko-nizozemska željeznička kompanija European Sleeper počet će nuditi tri puta tjedno noćne vlakove od Bruxellesa do Berlina: noćnu rutu koju su njemačke željeznice ukinule prije nekoliko godina. European Sleeper je rekao da će proširiti ove rute do Dresdena i Praga počevši od sljedeće godine te da će uvesti jednu između Amsterdama i Barcelone 2025. godine.

Elmer van Buuren, koji je osnovao European Sleeper, rekao je za Financial Times da je trenutno glavna prepreka njegovom pothvatu nedostatak dostupnih vagona. Širenjem brzih vlakova i pojeftinjenjem aviokarata, noćni vlakovi zapravo su dugo bili zapostavljeni, a vagoni koji se nalaze stari su i nisu baš primjereni potrebama današnjih putnika. Također za Financial Times, aktivist i stručnjak Jon Worth objasnio je da je za održivost troškova novih vagona potrebna narudžba od najmanje 200 ili 300 jedinica, broj koji si mogu priuštiti samo velike nacionalne željezničke kompanije, koje međutim imaju do sada uloženo prije svega u dnevne rute i brze vlakove.

Da noćni vlakovi nisu isključivo strana pojava, dovoljno govori da smo i mi u Rijeci zadnjih nekoliko godina bili svjedoci fenomenu noćnog vlaka Prag-Rijeka koji je uveden tijekom ljetnih mjeseci i ubrzo potvrdio ogroman uspjeh, posebice među mladima.

Trenutno nacionalna kompanija koja je najviše ulagala u noćne linije je austrijski ÖBB, koji je sa svojom uslugom Nightjet najveći operater noćnih vlakova u Europi. U svibnju će početi pokrivati ​​rutu od Bruxellesa do Berlina s usputnim transferima u Amsterdamu, Rotterdamu i drugim gradovima. Nadalje, u nadolazećim mjesecima Nightjet linije iz Bruxellesa za Beč i iz Pariza za Beč koje su već bile aktivne tri puta tjedno postat će dnevne. Glasnogovornik ÖBB-a rekao je da je posljednjih mjeseci došlo do snažnog rasta potražnje za ovim rutama i da su sjedala često rasprodana, što dovodi do raznih pritužbi korisnika koji misle da je nedostupnost na web stranici tvrtke posljedica kvara.

Od 2016. Nightjet prometuje i u susjednoj Italiji na liniji München/Beč – Rim, a potom je povezao, među ostalim, Milano s Münchenom te Veneciju s Bečom i Salzburgom. Nedavno je proširio neke od svojih ruta do Genove i La Spezije.

Švedska nacionalna željeznička kompanija SJ također je otvorila nove noćne linije između Švedske i Njemačke prije nekoliko mjeseci na zahtjev švedske vlade, koja je rekla da želi poticati ekološki prihvatljiviji način putovanja. Glavno odredište je Hamburg, jer je odatle lakše pronaći vlakove koji stižu do drugih odredišta u ostatku Europe.

Francuska tvrtka Midnight Trains rekla je da će od 2024. uvesti nove noćne rute s luksuznim uslugama – “hotel na tračnicama” – od Pariza do više od deset odredišta uključujući Rim, Porto i Edinburgh. Midnight Trains je zajedno s ostalima (uključujući European Sleeper) jedna od željezničkih kompanija koje su nedavno pobijedile na natječaju Europske komisije “za promicanje prekograničnog i međumjesnog putničkog željezničkog prijevoza”.

Vlakovi koji obavljaju ta duga putovanja često imaju veće troškove od onih u avionu. Djelomično je to zbog činjenice da imaju trošak vožnje vlakom i hotela u isto vrijeme. S druge strane, oni učinkovito zamjenjuju noćenje u hotelu i štede na tom trošku, a uz to su postali konkurentniji jer su nakon pandemije porasli troškovi letova i sve je teže pronaći stvarno jeftine ponude.

No, cijene noćnih vlakova variraju ovisno o klasi, te birate li privatni ili zajednički kupe. Noćne rute posebno su prilagođene potrebama poslovnih putnika, stoga je bolje sjesti na vlak navečer i stići u središte grada ujutro, nego se probuditi u zoru i uhvatiti zrakoplov koji u zračnu luku stiže u isto vrijeme. No neki ih turisti vole i zbog svog šarma starog svijeta i činjenice da nude sporiji, manje stresan način putovanja s više društvene interakcije, kao i zbog toga što su ekološki prihvatljiviji.

Previous articleUkrajinski boksač preminuo u Lugansku: To je treći poginuli sportaš u posljednjih nekoliko dana! Dva puta je ranjen
Next articleŽena iz SAD-a ubila muža, sve prenosila uživo na Facebooku: ‘Ne želim ići u zatvor’

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here