Home Kolumne U Gradu popustili: Mijenja se Odluka o kulturnim vijećima

U Gradu popustili: Mijenja se Odluka o kulturnim vijećima

968
0

Inicijativa DAR MAR koju su podržali brojni kulturnjaci za nekoliko će dana rezultirati Izmjenama Odluke o kulturnim vijećima. Javna rasprava koju su pokrenuli u DAR MAR-u najviše se usmjerila na sukob interesa jer postojeća odluka omogućuje da članovi kulturnih vijeća odlučuju o programima u kojima imaju interes. Prema dosadašnjem ‘riječkom rješenju’ članovi kulturnih vijeća nisu smjeli biti u sukobu interesa samo u trenutku imenovanja, a nakon toga jesu. Takvo rješenje protivno je postojećem Zakonu o kulturnim vijećima koji onemogućava da članovi kulturnih vijeća imaju udio u vlas­ništvu ili sudjeluje u upravljanju pravne osobe koja obavlja djelatnosti u kulturi iz područja kulturnog vijeća.

Na ovaj problem upozorio je i gradski vijećnik Danko Švorinić (Lista za Rijeku) na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća, a Gradonačelnik Obersnel mu se suprotstavio tvrdnjom prema kojoj bi se izmjenom Odluke unaprijed bacala sumnja na članove kulturnih vijeća koji imaju udio u vlas­ništvu ili sudjeluje u upravljanju pravne osobe koja obavlja djelatnosti u kulturi iz područja kulturnog vijeća. Također, gradonačelnik Obersnel je tada ustrdio da je Hrvatska premala zemlja za pronalazak dovoljno stručnjaka koji istovremeno nisu uključeni u programe o kojima se odlučuje.

Švorinić je u međuvremenu skupio dovoljno potpisa za uvrštavanje prijedloga izmjena Odluke u proceduru, a gradonačelnik je izgleda shvatio kako brani neobranjivo. Međutim, u Gradu neće podržati prijedlog Liste za Rijeku nego su u proceduru uputili novi prijedlog odluke o imenovanju kulturnih vijeća, s gotovo identičnim rješenjem. Doduše, u obrazloženu prijedloga Odjela za kutluru se tvrdi da ne popravljaju nedorečenu Odluku nego nedorečen Zakon.

Tako će se na dnevnom redu sljedeće sjednice prvo naći prijedlog Danka Švorinića iz Liste za Rijeku i šestorice vijećnika, a onda u sljedećoj točki gotovo identičan prijedlog Odjela za kulturu. Nije poznato kako će se na kraju riješiti taj proceduralni problem ali je izvjesno da će Gradsko vijeće napokon izmjeniti odluku oko koje su se dugo lomila koplja i koja je de facto legalizirala sukob interesa u radu kulturnih vijeća. (rd)

Previous articleUniša san u te, nemoj mi zamirit…
Next articleNovaljci traže referendum o Zrću

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here