Home Mozaik U Rijeci predstavljena knjiga ‘Partizani’

U Rijeci predstavljena knjiga ‘Partizani’

146
0
Predstavljanje knjige Partizani Jože Pirjevca 11 (1)
Predstavljanje knjige Partizani Jože Pirjevca 11 (1)

U organizaciji Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Rijeke u Gradskoj je vijećnici održano predstavljanje knjige „Partizani“ slovenskog povjesničara i akademika Jože Pirjevca.

U ovoj monumentalnoj knjizi, Pirjavec je prikazao partizanski pokret otpora protiv nacista i fašista te njihovih domaćih pomagača na području raskomadane jugoslavenske države u Drugom svjetskom ratu.

Riječ je o djelu nastalom nakon višedesetljetnog iščitavanja bogate memoarske i druge literature o partizanima, ali i proučavanja bogate znanstvene produkcije i opsežne izvorne građe iz arhiva diljem Europe i Sjedinjenih Američkih Država.

Autor se ne bavi samo unutarnjom vojno-političkom dinamikom oslobodilačkog pokreta, već svoju priču stavlja u širi kontekst posvećujući značajnu pozornost međunarodnom aspektu partizanskog pokreta, njegovu prihvaćanju u antifašističku koaliciju te balansiranju između Sovjetskog Saveza i zapadnih saveznika.

Prikazao je djelovanje partizana u svim dijelovima podijeljene i okupirane zemlje, glavne bitke (koje su u poslijeratnoj socijalističkoj Jugoslaviji poprimile mitsku dimenziju), odnose nacionalnih pokreta otpora i centra oko Vrhovnog štaba te odnose unutar samog patrizanskog vodstva na čelu s Josipom Brozom Titom, pitanja kolaboracije, otpora i revolucije, kao i mnoge brutalne događaje u ratu uključujući poratne pokolje koje je objektivno smjestio u okvire europskog poraća.

Obersnel: Puno truda uloženo u pisanje knjige

O knjizi su osim samog autora govorili povjesničar prof.dr. Tvrtko Jakovina i direktor izdavačke kuće Srednja Europa Damir Agičić, a uvod u predstavljanje dali su riječki gradonačelnik Marko Filipović i predsjednik Udruge antifašističkih boraca i antifašista grada Rijeke Vojko Obersnel koji je istaknuo kako je u pisanje ovako opsežne knjige uloženo izuzetno puno truda. “Jože Pirjevec je član Slovenske akademije znanosti i umjetnosti, predavao je na Sveučilištima u Sloveniji i Italiji i svakako je čovjek sa vrlo stručnim referencama za pisanje ovako složenog djela”, rekao je Obersnel.

Gradonačelnik Filipović rekao je kako se radi o monumentalnom djelu u kojem, na više od 900 stranica Pirjevec donosi istraživanje o partizanima i pokretu otpora koji je zaslužan za Hrvatsku i Jugoslaviju u tadašnjim granicama, ali i pokretu koji je definirao budućnosti Europe nakon Drugog svjetskog rata. “Iduće se godine obilježava 80 godina od završetka Drugog svjetskog rata i svih onih događaja koji su se u tom ratu dogodili, pa i ovdje kod nas u Rijeci. Riječka bitka bila je jedna od najkrvavijih na našim prostorima i mnoge su žrtve položene za slobodu našeg grada.

Ponosan sam što su u Rijeci svi antifašistički spomenici očuvani i što svake godine polaganjem vijenaca obilježavamo Dan antifašističke borbe i sjećamo se onih koji su svom gradu donijeli slobodu, a nakon oslobođenja i uzlet u poslijeratnoj obnovi. Bitno je da se o tim temama razgovara, da one budu predmet istraživanja povjesničara kao što je slučaj s ovom knjigom te da na taj način mlađim generacijama prenosimo jedinu povijesnu istinu”, rekao je Filipović.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here