Vijesti

Sutra nam stiže dugoočekivani snijeg!

Sutra nam stiže dugoočekivani snijeg!

Val ekstremne hladnoće koji je zahvatio ne samo naše krajeve već i veći dio Europe, u srijedu će još malo dobiti na snazi, posebno u jutarnjim satima, piše RIMETEO.

S odmicanjem ciklone koja je sjevernom Jadranu prvenstveno donijela buru uz snijeg nošen istom (mjestimice i uz tanji pokrivač), došlo je do smirivanja vjetra, a do večernjih i noćnih sati i oblaci će nas napustiti.

Upravo izostanak bure i razvedravanje ključ su za najhladnije jutro ove zime koje će uslijediti u srijedu. Temperatura će se mjestimice čak i uz obalu spustiti do -10°C, dok u gorju temperatura može pasti čak i do -20°C! Ohlađivanje će biti izraženije na predjelima sa snježnim pokrivačem na tlu.

Postoji mogućnost da se temperatura u Rijeci spusti na jednu od najnižih vrijednosti u povijesti mjerenja, no rekord od -12.8°C će ostati nedirnut.

Danju će biti dosta sunčanog vremena pa će i temperature porasti, ali većinom neće prijeći u pozitivu, čak niti na Kvarneru. Navečer će ponovno doći do zamjetnijeg ohlađivanja zbog vedrine, ali uz naoblačenje u noći na četvrtak, što će označiti početak zatopljenja.

Snijeg u četvrtak

Zatopljenje stiže s ciklonom koja će iz Biskajskog zaljeva pružati dolinu donoseći oblake i oborine. Riječ je o vrlo nepovoljnom položaju ciklone s kojim će stići i zatopljenje.

Foto: Istramet (plavo: snijeg, crveno: kiša)

No, ipak, zbog prevelike hladnoće nad našim područjem postoje realne šanse da početak oborina na većem dijelu Kvarnera bude u obliku snijega, uz napomenu da će kasno navečer temperatura naglo rasti pa će snijeg gubiti bitku s kišom, mjestimice (posebno na višim predjelima) čak i s kišom koja se smrzava u dodiru s tlom.
Snijeg može formirati tanji pokrivač i uz obalu te na dijelu otoka početkom oborina, dok će se sa zatopljenjem snježna granica povisiti, no tamo gdje se zadrži, a pritom mislimo na najviše predjele, može formirati i zamjetniji pokrivač.

Ipak, zatopljenje će posvuda brzo zavladati pa će se snježna granica u noći na petak zamjetnije povisiti.

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vijesti

More in Vijesti

Prometna nesreća pored željezničkog kolodvora

spMay 19, 2019

Vedrana Rudan: Hod zakurac!

spMay 18, 2019

Darijo Vasilić novi stari predsjednik Primorsko goranskog saveza

spMay 18, 2019

FOTO/VIDEO: Hodao istok i zapad, a policija ‘riješila’ kontraprosvjed!

spMay 18, 2019

Morana Jokić predstavila svoj program za EU parlament

spMay 17, 2019

Horvat smatra da će i 3.maj u kontinuitetu otići u stečaj

spMay 17, 2019

FOTO: Rijeka jutro dočekala prešarana mrzilačkim grafitima

spMay 17, 2019

Komadina: Centar Platak je generacijski projekt u korist naših građana i nastavljamo s ulaganjima

spMay 17, 2019

Petra Mandić: Koja je svrha Rijeka plusa?

spMay 16, 2019

Copyright © 2017 Rijeka danas.