Vijesti

Sutra nam stiže dugoočekivani snijeg!

Sutra nam stiže dugoočekivani snijeg!

Val ekstremne hladnoće koji je zahvatio ne samo naše krajeve već i veći dio Europe, u srijedu će još malo dobiti na snazi, posebno u jutarnjim satima, piše RIMETEO.

S odmicanjem ciklone koja je sjevernom Jadranu prvenstveno donijela buru uz snijeg nošen istom (mjestimice i uz tanji pokrivač), došlo je do smirivanja vjetra, a do večernjih i noćnih sati i oblaci će nas napustiti.

Upravo izostanak bure i razvedravanje ključ su za najhladnije jutro ove zime koje će uslijediti u srijedu. Temperatura će se mjestimice čak i uz obalu spustiti do -10°C, dok u gorju temperatura može pasti čak i do -20°C! Ohlađivanje će biti izraženije na predjelima sa snježnim pokrivačem na tlu.

Postoji mogućnost da se temperatura u Rijeci spusti na jednu od najnižih vrijednosti u povijesti mjerenja, no rekord od -12.8°C će ostati nedirnut.

Danju će biti dosta sunčanog vremena pa će i temperature porasti, ali većinom neće prijeći u pozitivu, čak niti na Kvarneru. Navečer će ponovno doći do zamjetnijeg ohlađivanja zbog vedrine, ali uz naoblačenje u noći na četvrtak, što će označiti početak zatopljenja.

Snijeg u četvrtak

Zatopljenje stiže s ciklonom koja će iz Biskajskog zaljeva pružati dolinu donoseći oblake i oborine. Riječ je o vrlo nepovoljnom položaju ciklone s kojim će stići i zatopljenje.

Foto: Istramet (plavo: snijeg, crveno: kiša)

No, ipak, zbog prevelike hladnoće nad našim područjem postoje realne šanse da početak oborina na većem dijelu Kvarnera bude u obliku snijega, uz napomenu da će kasno navečer temperatura naglo rasti pa će snijeg gubiti bitku s kišom, mjestimice (posebno na višim predjelima) čak i s kišom koja se smrzava u dodiru s tlom.
Snijeg može formirati tanji pokrivač i uz obalu te na dijelu otoka početkom oborina, dok će se sa zatopljenjem snježna granica povisiti, no tamo gdje se zadrži, a pritom mislimo na najviše predjele, može formirati i zamjetniji pokrivač.

Ipak, zatopljenje će posvuda brzo zavladati pa će se snježna granica u noći na petak zamjetnije povisiti.

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vijesti

More in Vijesti

PGS se pridružio Amsterdamskoj koaliciji

spJanuary 17, 2019

Lista za Rijeku i Unija Kvarnera potpisali ‘Platformu 051’: Bez dominantne regionalne opcije nema jake Rijeke i Kvarnera

spJanuary 17, 2019

Poropat pisao Plenkoviću: Istarski političari kupuju mir u Istri, Uljanik i dalje neprijatelj 3.maju

spJanuary 17, 2019

Pješak teško ozlijeđen nakon prelazeći cestu na crveno!

spJanuary 16, 2019

Promjena vremena: Stižu olujna bura i snijeg

spJanuary 16, 2019

Rekorder tjedna napuhao 1,80 promila

spJanuary 15, 2019

Tri potresa u sjevernom Jadranu

spJanuary 15, 2019

Komadina očekuje ostavku direktora Ekoplusa

spJanuary 14, 2019

Prijetio oružjem pa opljačkao kladionicu

spJanuary 14, 2019

Copyright © 2017 Rijeka danas.