Home Biznis U uvjetima pandemije nautički turizam najotporniji, najsigurniji i najperspektivniji oblik turizma

U uvjetima pandemije nautički turizam najotporniji, najsigurniji i najperspektivniji oblik turizma

410
0
CRES, 16. 07. 2021. - KONFERENCIJA NOVOG LISTA, INVESTIRANJE U MARINE KAO KLJUÈNI FAKTOR RAZVOJA I JAÈANJA NAUTIÈKOG TURIZMA, ACI MARINA CRES, NOVI LIST, KRISTIJAN STANIŠIÆ, JOSIP BILAVER, RENATA MAREVIÆ, KRISTIJAN PAVIÆ, ANDRIJA ŠIMIÆ SNIMIO: VEDRAN KARUZA

Jučer je u ACI marini Cres održana konferencija u organizaciji ACI-ja i Novog lista, na kojoj sučelni ljudi hrvatskog nautičkog sektora predstavili nadolazeće investicije u domaće marine. O ovim važnim investicijama, govorili su Josip Bilaver, državni tajnik za more i EU fondove pri Ministarstvu mora, prometa i razvitka, Kristijan Pavić, predsjednik Uprave ACI-ja, Kristjan Staničić, direktor HTZ-a, Renata Marević, direktorica Marine Punat i kapetan Andrija Šimić, vlasnik pomorske agencije Simmor Marine. Pritom je jedna od najvažnijih tema bila buduća ACI marina Rijeka, koja će predstavljati dosad najveću investiciju u nautički turizam u Hrvatskoj i koja će otvoriti 132 nova radna mjesta u samoj marini.

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

U najizazovnijem periodu pandemije uzrokovane virusom COVID-19, nautički se turizam pokazao kao jedan od najotpornijih, najsigurnijih i najperspektivnijih oblika turizma. U tom razdoblju, domaće su marine ostvarile sjajne rezultate te dodatno pozicionirale Hrvatsku kao elitnu nautičku destinaciju. Međutim, Hrvatska ima još pregršt potencijala za daljnji napredak i razvoj nautičkog turizma, a upravo to je bila glavna tema konferencije Novog lista koja je danas održana u ACI marini Cres.

SNIMIO: VEDRAN KARUZA

Kako bi se nastavio razvoj nautičkog turizma potreban je kvalitetniji zakonski okvir kojeg bi trebao donijeti novi Zakon o pomorskom dobru i lukama, za čije je donošenje, prema riječima državnog tajnika Josipa Bilavera, sazrelo vrijeme. „Novim zakonskim rješenjem bi se definiralo da država najprije dosadašnje imatelje koncesije pita da li žele produžiti koncesiju, a tek onda na tržištu traži novog koncesionara“, najavio je Bilaver.
Kada je riječ o budućnosti domaćeg nautičkog turizma, ključan naglasak je stavljen naluku nautičkog turizma Porto Baroš odnosno buduću ACI marinu Rijeka. Riječ je o dosad najvećoj domaćoj investiciji u nautički turizam, za koju su snage udružili ACI d.d., najveći lanac marina na Mediteranu i Gitone Kvarner d.o.o., jedno od najzvučnijih imena u domaćem hotelijerstvu. U ovu marinu, namijenjenu za najluksuzniji segment nautike, odnosno za super i megajahte u planu je investicija od čak 363,7 milijuna kuna.
Više o tome, govorio je predsjednik Uprave ACI-ja, Kristijan Pavić istaknuvši da će ACI marina Rijeka ponuditi mnoštvo sadržaja, generirati više od 130 novih radnih mjesta i otvoriti grad moru. Međutim, naglasio je: „Za ozbiljnije investicije u drugim ACI-jevim marinama treba riješiti još neka otvorena pitanja s obzirom na to da investicije ovise o duljini trajanja koncesije, a ACI je pred istekom koncesijskog razdoblja za većinu svojih marina. Upravo produljenje koncesijskih razdoblja preduvjet je za daljnja ulaganja u raznovrsnost usluga i podizanje njihove kvalitete“.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here