Home Vijesti Ukrajinci bez uljepšavanja progovorili o stanju na frontu: ‘Rusi gomilaju snage’

Ukrajinci bez uljepšavanja progovorili o stanju na frontu: ‘Rusi gomilaju snage’

152
0


Ukrajinski dužnosnici upozoravaju na eskalaciju ofenzivnih operacija Rusije duž veće dijelova bojišnice, dok ukrajinska vojska nastoji očuvati svoje položaje suočena s nedostatkom streljiva i smanjenom američkom pomoći, izvijestio je CNN.

Najnoviji izvještaji ukazuju na intenzivne borbe na sjeveroistoku, posebno duž regija Harkiv i Luhansk, gdje se ukrajinske snage povukle iz sela Krokmalne kako bi zauzele bolje obrambene položaje. Unatoč pokušajima prilagodbe, ruske snage i dalje vrše pritisak na to područje.

Glavni stožer ukrajinske vojske prijavio je 13 napada na području Krokmalne, a situacija na terenu karakterizirana je velikim brojem topničkih napada i pokušajem napredovanja od strane neprijateljskih snaga.

Linije bojišnice, koje su uglavnom bile statične mjesecima, sada su suočene s povećanim napadima na sjeveroistoku i jugoistoku Ukrajine. Nedavna ofenziva Rusije dolazi u trenutku kada Ukrajina upozorava na kritički nedostatak streljiva, a rat ulazi u svoju treću godinu.

Uz sjeveroistočne sukobe, ukrajinske snage suočavaju se s povećanim pritiskom na jugoistoku u području oko Bahmuta. Napori ruskih snaga usmjereni su na jugozapadni dio grada, posebno oko sela Kliščivka i Andriivka, gdje se bilježi povećana aktivnost neprijateljskih snaga.

Narednik Oles Maliarevič iz 92. brigade istaknuo je izazov koji predstavljaju bespilotne letjelice, koje su postale važan čimbenik na bojištu. Maliarevič je naglasio da ruske snage posjeduju znatno više dronova od Ukrajine, uključujući one s noćnim vidom.

S obzirom na izazove na terenu, ukrajinski vojni glasnogovornik Oleksandr Štupun upozorava na povećanu aktivnost protivnika u svim smjerovima, s ciljem ponovnog osvajanja izgubljenih teritorija. Situacija postavlja dodatni pritisak na Ukrajinu, koja se suočava s izazovima vođenja ratnih operacija usred kritičnog nedostatka resursa.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here