Home Vijesti Ukrajinci tvrde da napreduju u više smjerova!

Ukrajinci tvrde da napreduju u više smjerova!

260
0

Teške borbe se nastavljaju u južnoj regiji Zaporižje, posebno oko sela Robotine, gdje ukrajinske snage pokušavaju probiti teško minirane ruske obrambene linije, prema ukrajinskim i ruskim izvještajima.

“Došli smo blizu Robotinea. Još nisu ušli u samo naselje. Borbe se nastavljaju na položajima u rovovima ispred mjesta”, rekla je CNN-u ukrajinska 47. odvojena mehanizirana brigada, koja je uključena u ofenzivu.

Ukrajinske snage također “postupno napreduju” u smjerovima Melitopolja i Berdijanska, rekla je zamjenica ministra obrane Hanna Maliar. Dalje na istok, Ukrajina napreduje i učvršćuje svoje pozicije u području Staromajorska, dodala je.

Ukrajinske snage su napravile samo skroman teritorijalni napredak na jugu od početka protuofenzive krajem svibnja.

Rusija je pokušala napasti ukrajinske snage u smjerovima Kupjanska i Limana, ali je Ukrajina “stabilizirala situaciju”, dodala je Maliar, rekavši da je to bio pokušaj Rusije da odvrati kijevske trupe od područja Bahmuta. Glavni stožer ukrajinske vojske također je u srijedu priopćio da je Rusija pokušala izvršiti napad u smjeru Limana, ali je spriječen.

U istočnoj regiji Donjeck, Maliar je rekla da su Rusi pretrpjeli “velike gubitke u opremi i ljudstvu” u pokušaju da zaobiđu grad Avdiivku.

“Oni žele opkoliti grad, ali se boje ući u njega, jer će zaglibiti u urbanim borbama s našim braniteljima, pa već nekoliko mjeseci pokušavaju zaobići Avdiivku. Jutros su ponovno pokušali zaobići Avdiivku, ali su pretrpjeli ogromne gubitke u opremi i ljudstvu”, rekla je.

O novoj fazi protuofenzive izvijestio je i politički strateg Radu Hossu koji izvještava iz Ukrajine i obilazi frontu.

1. Protuofenziva:

1.1 Os Orihiv-Tokmak: Ukrajinska vojska (AFU) napredovala je 5 km istočno od Robotynea i oko 2 km zapadno od Robotynea u posljednja 24 sata. Također napadaju izravno sa sjevera.

1.2 Osovina Velyka-Novosilka: Ukrajinska vojska (AFU) je ušla u Staromayske. Ruski izvori čak govore da su prošli ovaj lokalitet, ali za to nema vizualne potvrde osim da granatiraju ruske položaje južno od Staromajskog.

1.3 Hersonska osovina: AFU je proširio svoj mostobran prema Oleshkyju i preuzeo kontrolu nad nekoliko otoka na istočnoj obali Dnjepra.

2. Bitka za Bakhmut 2.0:

2.1 Andrivka je barem djelomično oslobođena. Ukrajinski izvori kažu da je grad potpuno oslobođen, a Rusi tu informaciju ne demantiraju. Ovo mjesto je važno jer odatle mogu blokirati T0513, koja je važna komunikacijska linija za Ruse.

2.2 Klishivka je 30-40% oslobođena i postoje slike kako se ruske trupe povlače iz grada u neredu.

3. [IZVORI!!!] 2 Izvori iz Pentagona javljaju da je ukrajinska protuofenziva ušla u novu fazu, odnosno fazu u kojoj rezervne brigade, uključujući i ono što smo nazvali “Devet”, “Devet”, koje imaju većinu zapadne opreme, ali i većinu trupa obučenih na zapadu, dovedene su naprijed da podrže protuofenzivu.

Zašto sada? Najvjerojatnije zato što je ukrajinsko zapovjedništvo uvjereno da je HIMARS-om uništilo dovoljan broj ruskih topničkih jedinica, radara i sustava protuzračne obrane.

3. Fronta Kupyansk-Kreminna:

3.1 Rusi su napredovali prema Kupjansku, ali imaju rijeku ispred sebe i visinu iza sebe, tako da je po mom mišljenju ovo bio namjeran potez Ukrajinaca da zarobe Ruse, ali ovo je samo moje nagađanje.

3.2 U području Kreminne rusko napredovanje se gotovo zaustavilo. To nije zbog nekih nadnaravnih uzroka, već zato što su Ukrajinci uspjeli stabilizirati frontu na području Torske.

Previous articlePas čuo grmljavinu i napravio nevjerojatnu stvar (VIDEO)
Next articlePoslije ovog snimka, neće vam pasti na pamet gutati more: Svi su šokirani onim što vide, ovo je odvratno!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here