Home Vijesti Ukrajinci uspostavili drugi mostobran preko Dnjepra, probijena prva crta kod linije Surovikin,...

Ukrajinci uspostavili drugi mostobran preko Dnjepra, probijena prva crta kod linije Surovikin, izuzetno žestoka bitka kod Bahmuta

294
2

Zamjenica ukrajinskog ministra obrane Hanna Maliar je izjavila kako je u tijeku “izuzetno žestoka bitka” oko grada Bahmuta na istoku Ukrajine. Tvrdi da ukrajinske snage napreduju “polako, ali pouzdano” južno od grada, dok osiguravaju kontrolu nad položajima sjeverno od njega.

“Rusi bacaju ogroman broj snaga u područje Bahmuta. Bilo nam je važno uspostaviti poziciju na dominantnim uzvisinama u ovim područjima”, navela je. Rusko ministarstvo obrane priopćilo je da su njihove snage izvele zračne i topničke napade na ključno selo Kliščivka južno od Bahmuta i okolne gradove, onesposobivši ukrajinska vozila i opremu.

Kratki sažetak (05.08.2023 08:05 RO/UA vrijeme):

1. Protuofenziva. Zapororojska fronta:

1.1 Hersonska osovina: ono što sam jučer rekao danas je potvrđeno: AFU je stigao do područja Hola Prystan (jugoistočno od Hersona). To znači drugi mostobran preko Dnjepra, uz onaj u Olsekiju.

Sjajne vijesti za Ukrajinske oružane snage (AFU), jer su sada doista stavili ruske zapovjednike u operativni problem: branimo li novi #Kherson bok, dovodeći rezerve i obrambene jedinice s južnog fronta; ili ostavljamo hersonsko krilo gotovo netaknuto, što ugrožava rusku komunikaciju s Krimom preko Armjanska, koja je sada među posljednjima kojima Rusi mogu “hraniti” južnu frontu i hersonsko krilo.

1.2 Osovina #Robotyne-#Tokmak: probijena je prva crta obrane na liniji Surovikin. Slijedi glavnu liniju južno od Robotynea. Robotyne je sada sporno naselje, nije više pod 100% kontrolom Rusije.

1.3 Osovina Velika-Novosilka-Mariupolj: AFU nastavlja svoju protuofenzivu kroz Urozhaine i južno od Storomayorska, ali i zapadno do Novodoneskea, još jednog naselja na borbenom dodiru. AFU je manje od 8 km od jedine linije utvrđenja na liniji Surovikin između mjesta gdje se sada nalaze i Mariupolja (koji je udaljen oko 75 km).

2. Bitka za Bakhmut 2.0:

– AFU kontrolira od sjeverozapada prema jugu i jugoistoku sve uzvisine oko #Bakhmuta i ima kontrolu nad gotovo svim komunikacijskim linijama koje podržavaju rusku vojsku. AFU će najvjerojatnije [OSOBNE ŠPEKULACIJE] nastaviti napredovanje prema Opytneu (2 km južno od Bakhmuta).

3. ruski ratni brodu jebi se x 2!

– Olenegorsky #Gornyk amfibijski jurišni brod i nosač pogođen je i teško oštećen od strane AFU-ovih pomorskih dozera. Preko 35% ruske crnomorske ratne flote sada je ili neoperativno ili je potopljena od strane AFU-a koja praktički nema nikakvu pomorsku flotu.

– Ruski naftni tanker “SIG” pogodili su ukrajinski pomorski dronovi i trenutno tone u blizini Kerčkog mosta. I da, ruski naftni tanker smatra se legitimnom metom, s obzirom na to da je Kerčki most međunarodno priznat kao nezakonito izgrađen u priznatim ukrajinskim teritorijalnim vodama.

4. #Kerčki most:

– [IZVORI!!!] Navodno su zabilježene 3 eksplozije uključujući i seizmograf u Bukureštu. Mještani govore i o 3 snažne eksplozije. Rusi, kao i u slučaju Gornyk Carrier-a, kažu da su sve AFU-ove bespilotne letjelice uništene i da nije ništa ozbiljno. Promet na mostu trenutno je zaustavljen.

5. Ukrajinski gubici potvrđeni od strane Oryxa do sada od početka protuofenzive:

– 12 tenkova Leopard 2 (oko 10% onoga što znamo da će biti isporučeno);
– 23 x Bradley M2A2 IFV (otprilike 20% onoga što znamo da će biti isporučeno);
– 7 x AMX-RC 10 (otprilike 25% onoga što znamo da će biti isporučeno);

Osobno mišljenje: još nisu isporučeni svi Leopardi 1, kao ni Leopardi 2 A4, A5 i A6. SAD još nije isporučio posljednji set od 30 Bradleya, a novi će vjerojatno uslijediti ovaj tjedan.

Također bih trebao dodati da je Njemačka najavila novu pomoć uključujući 40 novih Marder IFV (u osnovi neka vrsta Bradleya, ali njemačkog). Tako da nisam zabrinut ni na koji način, pogotovo jer ta oprema štiti živote ukrajinske vojske, za razliku od sovjetske.

—-
Uglavnom u posljednjih nekoliko dana u nekoliko dijelova, AFU su probile prve crte utvrda tzv. Surovikin linije. Protuofenziva se nastavlja. Siguran sam da je napredak u mnogim dijelovima veći nego što znamo javno!

Ukrajina ne samo da ne odustaje, već nam pokazuje da se može održati i na mnogim dijelovima probijati utvrde druge svjetske vojske. Ukrajina! Sada zamislite Rusiju protiv Turske ili Poljske.

Previous articleVIDEO/FOTO: Skejo ustaša i društvo umjesto u Kninu završili u marici
Next articleNetko je na ogradi napisao upozorenje za izgubljene turiste, fotografija je isprovocirala stotine reakcija

2 COMMENTS

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here