Home Vijesti Umjesto dva – četiri kandidata za župana?

Umjesto dva – četiri kandidata za župana?

672
0

Iako je do prije mjesec dana izgledalo da ćemo imati samo dva kandidata za primorsko-goranskog župana, imat ćemo ih najmanje troje, a možda i četiri. Do prije nekoliko dana sigurni dogovor o PGS-ovoj podršci Zlatku Komadini počeo se klimati nakon što su u SDP-u pokazali povećani apetit prema mjestu predsjednika gradske skupštine, a PGS-ovci uplašili da ostaju bez priželjkivane fotelje.

PGS je naime na izbore za županijsku skupštinu trebao ići sa samostalnom listom ali uz podršku nominacije Zlatka Komadine za župana, kojeg će uz SDP podržati još barem 7 stranaka. Zauzvrat, SDP je PGS-u unaprijed obećao mjesto predsjednika županijske skupštine bez obzira na izborne rezultate. U međuvremenu su nova tumačenja Zakona o lokalnoj samoupravi pokazala kako će uz župane i gradonačelnike i gradski/županijski parlamenti raspolagati puno većom moći i financijama nego što se u prvi mah pretpostavljalo. Zbog toga su u javnost počeli puštati probne balone o povratku mjesta predsjednika županijske skupštine u okrilje SDP-a, a iz PGS-a su im na to javno zaprijetili kandidaturom Franje Butorca za mjesto župana. Franjo Butorac nije član PGS-a ali je PGS-ov vijećnik u riječkom gradskom vijeću gdje se nije proslavio naručitom aktivnošću, a i nedavno su ga upravo SDP-ovci nagradili diplomom za doprinosom radu SDP-a (!).

Situacija je dovedena do apsurda, jer ako su u PGS-u sigurni da će ostvariti rezultat kojim SDP mogu natjerati da im prepusti mjesto predsjednika županijske skupštine, čemu onda uopće predizborni dogovori? Nije jasna ni pozicija SDP-a koji je prvo formirao koaliciju rekordnih razmjera, a sada muku muči da podmiri narasle apetite svojih budućih koalicijskih partnera. Izgleda da su i jedni i drugi zaboravili da bi o svemu trebalo pitati i – birače.

Bez obzira kako se rasplela gornja priča, birači će sigurno moći birati i za opciju koja ne uključuje dvije najveće nacionalne stranke. Za dodatno šarenilo na biračkim listićima i iznenadno povećanje opcija koje biračima stoje na raspolaganju, sljedeći tjedan će se pobrinuti Akcija mladih i Lista za Rijeku koji bi u ponedjeljak trebali nominirati svog zajedničkog kandidata za župana. (rd)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here