Vijesti

Umrla književnica Daša Drndić

Umrla književnica Daša Drndić

Noćas je u Rijeci umrla velika riječka književnica Daša Drndić. Daša Drndić rođena je u Zagrebu 10. kolovoza 1946. godine. Od 1953. živjela je u Beogradu, gdje je studirala engleski jezik i književnost. Dramaturgiju je magistrirala na američkom Sveučilištu Južni Illinois kao Fulbrightova stipendistica.

Radila je kao književna prevoditeljica, profesorica engleskog jezika, dramaturginja i urednica televizijskog dramskog programa. Autorica je niza radiodrama.

Početkom devedesetih iz Beograda se doselila u Rijeku, gdje je doktorirala na Filozofskom fakultetu i do umirovljenja predavala britansku književnost i kreativno pisanje na Odsjeku za anglistiku.

Njen roman Sonnenschein privukao je pozornost književne kritike. Dokumentarni roman je o prešućivanim temama Drugoga svjetskog rata. Predstavljen je na londonskom Jewish Book Weeku. Engleski prijevod je pod nazivom “Trieste”. U Engleskoj je dobio nagradu Independent za najbolju stranu beletrističku knjigu po izboru čitatelja za 2013. godinu. 2007. godine dobio je nagradu Fran Galović i Kiklopa za prozno djelo godine. Knjiga je dobila osvrt i u prestižnom NY Timesu. Djela su joj prevedena na više jezika, na engleski, francuski, nizozemski, mađarski, poljski, slovački i slovenski jezik.

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vijesti

More in Vijesti

PGS se pridružio Amsterdamskoj koaliciji

spJanuary 17, 2019

Lista za Rijeku i Unija Kvarnera potpisali ‘Platformu 051’: Bez dominantne regionalne opcije nema jake Rijeke i Kvarnera

spJanuary 17, 2019

Poropat pisao Plenkoviću: Istarski političari kupuju mir u Istri, Uljanik i dalje neprijatelj 3.maju

spJanuary 17, 2019

Pješak teško ozlijeđen nakon prelazeći cestu na crveno!

spJanuary 16, 2019

Promjena vremena: Stižu olujna bura i snijeg

spJanuary 16, 2019

Rekorder tjedna napuhao 1,80 promila

spJanuary 15, 2019

Tri potresa u sjevernom Jadranu

spJanuary 15, 2019

Komadina očekuje ostavku direktora Ekoplusa

spJanuary 14, 2019

Prijetio oružjem pa opljačkao kladionicu

spJanuary 14, 2019

Copyright © 2017 Rijeka danas.