Home Mozaik Umro Bosnimir Ličanin

Umro Bosnimir Ličanin

226
0

Dana 28. srpnja napustio nas je Bosnimir Ličanin, za prijatelje Likota, profesionalni glumac čovjek nevjerojatne energije i jedna od ključnih osoba razvoja kazališne alternative u Rijeci. Otišao je puno tiše nego što je živio, gotovo tri dana od njegovog odlaska ni riječi o tome u riječkim medijima. Tek oproštaji prijatelja i suradnika po društvenim mrežama.

Likota je povodom 60-te godišnjice umjetničkog djelovanja dao intervju za portal Hrvatsko glumište u kojem je odgovorio kako je došao u Rijeku gdje je ostavio neizbrisiv trag:

Privukli su me novi glumački izazovi, a poklopilo se sa započetom gradnjom obiteljske kuće u Omišlju na otoku Krku, u blizini Rijeke. Poznavao sam kolegu, svestranog Karla Bulića, među ostalim školovanog pilota, koji je za Drugog svjetskog rata radio u Banja Luci. On me 1981. preporučio direktoru Drame tadašnjeg NK Ivana pl. Zajca, nedavno preminulom Nenadu Šegviću, kasnije mojem velikom prijatelju. Nije bilo audicije, Šegvić me pozvao da dođem. Odmah sam uskočio u Protekciju B. Nušića, a potom u ansambl Brešanove Svečane večere u pogrebnom poduzeću. Režirao je autor Ivo Brešan. Otada do početka Domovinskog rata odigrao sam najviše rola od svih glumaca na plaći u Zajcu. Iako sam u mirovinu otišao 2008., zadnje uloge radio sam 2009.

Iako je 2008. po sili zakona otišao u mirovinu, kazalište nije napusti do kraja života:

Još 1985. godine u riječkom kvartu zvanom Belveder na mitingu poezije posvećenom ondašnjem Danu mladosti osnovao sam Otvorenu scenu Belvedere koja je okupljala većinom mlade ljude, glumce početnike, među kojima su bila danas poznata imena hrvatskog glumišta Nina Violić, Edvin Liverić, Livio Badurina, Saša Buneta i mnogi drugi mladi talentirani ljudi. Obožavam raditi s mladima, izjavio je Bosnimir Ličanin u jednom od svojih posljednjih javnih istupa.

Previous articleRibar snimio neman s glavom čudovišta: Ubila mu ulov, ‘zarežala’, pa krenula na njega (VIDEO)
Next articlePijana žena u Koprivnici se skidala gola, bacala čaše i vrijeđala policajce

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here