Home Vijesti Umro general JNA Marijan Čad

Umro general JNA Marijan Čad

2100
0

U Ljubljani je u 88. godini života umro general potpukovnik JNA Marijan Čad. Posljednji slovenski general JNA imao je istaknutu ulogu zapovjednika 13. Riječkog korpusa na čije je čelo stigao 1988. godine. Nakon pregovora koje je s vodio s Kriznim štabom Rijeke na čijem je čelu bio Slavko Linić, u srpnju 1991. godine postignut je sporazum temeljem kojeg je Rijeka sačuvana od razaranja, a korpus JNA brodom iz Rijeke preseljen u Crnu Goru.

Kontroverznom se smatra njegova odluka kojom je naoružao Krizni štab Rijeke sa 600 novih kalašnjikova, nakon što su mu se ovi požalili da nenaoružani neće moći odgovoriti na prijetnje Tomislava Merčepa koji je tada gospodario Gospićem. Zbog toga je prema vlastitim riječima imao problema u Beogradu te je zamalo izbjegao smjenu. Druga njegova odluka u dramatičnim ratnim okolnostima odnosi se na naredbu vrha JNA 13. Riječkom korpusu za odmazdom i raketiranjem vitalnih gradskih objekata – raketnim sredstvima trebalo je gađati rafinerije, termoelektranu, Krčki most, 3. maj, luku. Naredba je izdana kao odgovor nakon što su hrvatske snage zauzele skladišta municije u Delnicama. Prema Čadovim tvrdnjama, on je odbio sprovesti naredbu čime je izbjegnuta velika šteta i materijalne žrtve.

Nakon umirovljena Čad je nastavio živjeti na Biviu u Rijeci, a potkarj života je više vremena provodio u Ljubljani te je u Rijeku dolazio samo povremeno.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here