Home Vijesti Upomoć, imamo župnika fašistu!

Upomoć, imamo župnika fašistu!

750
1

Srbi ovo, Srbi ono, Srbi, Srbi, Srbi… A onda red komunista, “antifašista” i titoista i usklik “što li su tek oni radili hrvatskom narodu”! Može se reći da je “neka se ne zaboravi” generalna poruka bloga i napisa na stranicama kastav-crkva.com župnika Franje Jurčevića, koji se ne srami neke od svojih neistomišljenika nazvati “subotarima”, “šupljoglavcima” i slično. On u svom najnovijem postu na blogu ulazi u sukob s grupom mladih mještana Kastva koji su na Facebooku zaključili da je njihov velečasni za nijansu veći ustaša nego bi smio biti te da time, kao i bavljenjem politikom sramoti svećenički poziv.

“Po općem uvjerenju, jedan bi župnik trebao promicati ljubav, mir, praštanje i toleranciju, dok vlč. Franjo Jurčević promiče mržnju, nepraštanje, rasizam, fašizam i nacionalizam. Neshvatljivo je da riječka nadbiskupija ne želi reagirati i ukloniti vlč. Jurčevića s mjesta župnika u Kastvu”, stoji u opisu grupe koja trenutno broji 144 člana i čiji su glavni argumenti Jurčevićevi napisi na spomenute dvije internetske adrese, u kojemu se apelira na njegovo micanje iz župe. Nije trebalo puno, odgovorio im je na sveti dan nedjelju postom “Onima koji kliču ‘Živjela Jugoslavija!'”:

“Samo budalama ili zlonamjernicima nije poznato da je i jedna i druga Jugoslavija bila tamnica hrvatskog naroda”, piše velečasni, nakon čega iznosi statistiku obje Jugoslavije prema kojoj su Srbi bili na svim bitnim funkcijama (policija, vojska, banke, glavna državna poduzeća, općine, gradovi…) dok su Hrvati bili potlačeni pa, primjerice, u Cetingradu “Hrvat je bio samo u pošti”.

“Osim toga svi su Srbi imali boračke mirovine iako se jako dobro znalo da su Srbi na Kordunu bili četnici svi odreda. Koji nije htio s njima, bio je od njih samih likvidiran. Možete li vi šupljoglavci sa stranice Facebook to shvatiti? Ovdje nisam niti spomenuo sva ona ubojstva i mučenja Hrvata pod Aleksandrovom diktaturom koja su dovela do stvaranja ustaša i željom Hrvata da se riješe srpskog jarma”, navodi apologet pokretanja ustaškog pokreta, vlč Jurčević.

Nije neobično da crkvenjaci ulaze u polemike s antifašistima (Jurčević im se ponekad poimence obraća), no agilnost ovog svećenika koji je odlučio vlastoručno popisati žrtve Domovinskog, ali i Drugog svjetskog rata, dakako žrtve komunista, smatraju članovi župe, je malo pretjerana i nije njegov posao. Štoviše, smatraju da je malo “bolestan” i da “truje ljude”.

“Tip je retard! Toliko gnjeva rijetko čujem u normalnom životu, a sad u par redova dosta da mi se smuči za godinu dana”, kaže jedan od članova grupe, a drugi veli:

“Šta da kažem, dva puta u životu sam zakoračio u crkvu za vrijeme njegova govora tj. za vrijeme političkog govora. Nisam mogao slušat taj nacionalistički govor, pun mržnje i svega ostalog što sa Crkvom u Hrvata dolazi. Crkva je takva, država daje podršku, narod se sve vise i vise truje, jebiga. Valjda takvih ljudi mora postojati kako bi se moglo pokazati što nije zdravo za ljudski um. Ovaj ‘čovjek’ je odličan primjer kako Crkva danas funkcionira, nacionalizam, fašizam, a da ne kažem ono možda najbitnije Crkvi – novac”, navodi drugi. No tu nije kraj. Pokrenuta je i protugrupa u kojoj župljani ističu da on pomaže siromašnima, a kao ilustracija iskorištena je njegova fotografija sa svećenikom iz Afrike, s napomenom – “toliko o spominjanom rasizmu”.

“Mislim da je puno bitnije koliko pomaže sirotinji nego što voli Thompsonove pjesme i Antu Gotovinu. Interesantno je kako o njegovom humanitarnom radu i pomoći sirotinji nitko ni slovca nije napisao, dok se njegova stranačka pripadnost i odabir pjevača uvijek nađu u središtu pozornosti dušobrižnika”, piše Vedrana, administratorica grupe koja za istog velečasnog tvrdi da je legenda i zasad ima 75 članova.

Glasnogovornik riječke nadbiskupije kazao nam je da su zbog Jurčevićevih napisa na web-stranicama župe i ranije imali problema te da je zbog toga morala reagirati i sama nadbiskupija.

“Znamo da ima blog, pošto je iz biskupije došao nalog da ga jedino privatno može otvoriti. On se tada branio slobodom govora. Otkad je njegovo pisanje u privatnoj sferi, više ga ne pratimo i ne znam što piše ovih dana, tako da ne bih ni mogao komentirati”, kaže nam glasnogovornik Danijel Delonga. Dodaje da je “zasad stanje ovakvo i nije biskupiji tu da brani njegovo pisanje.” (index.hr)

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here