Home Vijesti USKOK: Dr. Šimić je iskorištavao strah i krajnju nuždu ljudi

USKOK: Dr. Šimić je iskorištavao strah i krajnju nuždu ljudi

1390
0

Iznošenjem završnih riječi optužbe i obrane na Županijskome sudu u Rijeci danas je okončano suđenje dr. Ognjenu Šimiću, a sudsko vijeće kojim predsjeda sutkinja Ika Šarić presudu će obznaniti u ponedjeljak točno u podne.

I zastupnica USKOK-a, Sajonara Čulina, i Šimićev branitelj Goran Marjanović iznijeli su vrlo detaljne i opsežne završne riječi u kojima su, svako sa svojim argumentima i stavovima, pokušali vijeće uvjeriti da je dr. Šimić kriv, odnosno nevin.

Zamjenica Čulina ustvrdila je kako smatra dokazanim da je Šimić u 18 slučajeva primio mito na način kako je opisano u optužnici. Kao dokaz tome navela je iskaze pacijenata i članova njihovih obitelji koji se međusobno ne poznaju, ali su svi na gotovo isti način opisali kako su bili dovedni u situaciju da daju novac, a da ih se direktno ne pita. Opisivali su način na koji su to učinili, a to je točno onako kako se Šimić ponašao na snimci predaje omotnice od strane Ljerke Krajnović.

– Jasno je da su ti iskazi vjerodostojni jer su istovjetni i identično opisuju predaju novca. Optuženi se bezočno ophodio i nije imao granica prema pacijentima. Iskorištavao je krajnju nuždu tih ljudi, njihov strah, strpljenje i borbu za život najmilijih. Pritom se nije vodio Hipokratovom zakletvom, nego se očito zbog dara koji mu je dao Bog izdizao iznad pravnih normi – ustvrdila je na kraju Čulina.

Branitelj Marjanović odmah se osvrnuo na njezin govor rekavši da je bio neubičajeno energičan i da se na takav način vodio postupak protiv Šimića od samog početka, zbog čega je i došlo do brojnih povreda zakona, a potom je “napao” pravne kvalifikacije optužnice.

Pokušao je objasniti da se ne radi o djelima iz stavka 1 članka 347 koji se odnosi na primanje mita, nego o stavku 2 za koji je predviđena maksimlana kazna do 3 godine, a ne do 5 godina kao za stavak 1.

– U stavku 1 počinitelj mora učiniti radnju koja nije dopuštena, a toga nije bilo u ovom slučaju. Šimić je činio ono što mu je bio posao, a ako je preskakao liste koje su navodno postojale, onda je, dakle, samo dao vremensku prednost nekome što je kvalifikacija za stavka dva – rekao je Marjanović i potom izvukao niz primjera iz dosadašnje sudske prakse i navode vodećih pravnih teoretičara.

Marjanović je također ustvrdio da se ne radi o zasebnim djelima, nego o jednom tzv. produženom djelu, što također bitno utječe na visinu kazne. Osvrnuo se i na činjenicu zašto nitko od davatelja mita nije optužen kako to predviđa zakon, rekavši da je Ljerka Krajnović bila dovedena u situaciju da podmetne novac.

– Meni je nje na kraju žao jer i ja bih vjerojatno postupio isto. Rečeno joj je da će otac biti operiran tek kada preda novac. Naravno da je, zabrinuta za zdravlje oca, u brizi i želji za što bržom pomoći, učinila ono što su joj rekli. Odnijela je novac iako je Šimić nije pitao, a to je zabranjeno poticanje – rekao je Marjanović.

Također je ustvrdio kako je ostalo nedokazano da su postojale liste pacijenata kojih su se liječnici morali pridržavati, navodeći da su optužbe da je operirao preko reda nespojive s rezultatima.

– Riječka kardiokirugija imala je najbolje rezultate u državi, čak iznad prosjeka EU, a to Šimić ne bi mogao postići da je pacijente operirao onako kako se tvrdi u optužnici – istaknuo je Marjanović.

Za optužbu pranja novca Šimićev branitelj Goran Marjanović rekao je kako je njena osnova u tome da se prvo dokaže da je novac stečen protuzakonito.

– Bit je pranja novca da se taj novac na neki način legalizira. Dakle, ako ja, na primjer, ukradem 100.000 kuna, trebao bih otvoriti pekarnu i prodavati kruh kako bih kroz zaradu oprao taj novac. No, ako ja tih 100.000 kuna položim na račun u banci, to nije nikakvo pranje – slikovito je objašnjavao Marjanović, tražeći na kraju da se Šimića oslobodi optužbi.

 

Za optužbu pranja novca Šimićev branitelj Goran Marjanović rekao je kako je njena osnova u tome da se prvo dokaže da je novac stečen protuzakonito.- Bit je pranja novca da se taj novac na neki način legalizira. Dakle, ako ja, na primjer, ukradem 100.000 kuna, trebao bih otvoriti pekarnu i prodavati kruh kako bih kroz zaradu oprao taj novac. No, ako ja tih 100.000 kuna položim na račun u banci, to nije nikakvo pranje – slikovito je objašnjavao Marjanović, tražeći na kraju da se Šimića oslobodi optužbi. (jutarnji.hr)

Previous articleŠehić sve dalje od Rijeke
Next articleSnježana Pejčić dočekana na Korzu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here