Home Biznis Uzlet europskih dionica

Uzlet europskih dionica

799
0

Europske dionice porasle su jučer potaknute optimizmom da će državna pomoć gospodarstvima omogućiti veću potražnju za osnovnim resursima. Predvodnice rasta bile su dionice energetskog i financijskog sektora. FTSE Eurfirst 300, indeks 300 najznačajnijih europskih dionica završio je rastom od 6,9 posto.

Barack Obama ohrabrio je investitore programom infrastrukturnih ulaganja države, najvećih od 1950 godine, čiji je cilj stvoriti 2,5 milijuna novih radnim mjesta, što će koštati oko 500 milijardi dolara.

Pozitivno su reagirale dionice energetskog sektora, tako su BP i Royal Dutch Shell porasli između 8 i 11,3 posto, dok je sirova nafta završila trgovanje skokom od 7,3 posto potaknuta najavom daljnjeg smanjenja proizvodnje Saudijske Arabije. Bankarske dionice porasle su od 6,7 do 14,2 posto.

Analitičari ističu da su stimulativni paketi poboljšali sentiment na tržištu, no bankarski sustav još je daleko od normalnog funkcioniranja. Nedostatak međubankarskog kreditiranja i dalje je najveći problem globalne ekonomije, što je znak da još postoje nesigurnosti u financijsko zdravlje preostalih banaka. Ekonomski pokaztelj industrijske proizvodnje u Njemačkoj pokazuje snažan pad u listopadu, što upućuje na lošu izvedbu gospodarstva eurozone u četvrtom kvartalu.

FTSE je porastao  6,2 posto, CAC je zaradio 8,7 posto dok je DAX završio dan u plusu 7,6 posto. 

 by rijekadanas

Previous articleIna spušta cijene goriva
Next articleDonacije riječkog prstena KBC-u Rijeka

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here