Home Vijesti Vakula najavio promjenu: Prvo pržiona, onda nevrijeme! 

Vakula najavio promjenu: Prvo pržiona, onda nevrijeme! 

266
0

Dok će u većini unutrašnjosti tek početi – na Jadranu i ponegdje uz njega već traje ovogodišnji treći toplinski val koji može utjecati na zdravlje. Sljedećih će vedrih dana biti još izraženiji – opasnost za zdravlje veća, kazao je meteorolog Zoran Vakula u vremenskoj prognozi za HRT.

Upozorenjima zbog visoke temperature zraka potkraj subote priključit će se i ona za na sjevernom Jadranu često jaku buru, mjestimice na udare i olujnu, koja bi u nedjelju mogla pridonijeti prometnim gužvama i zastojima.

Nakon nje povećava se vjerojatnost pljuskova s grmljavinom, kojih će u unutrašnjosti gotovo sigurno ponegdje biti i prije – uz granicu sa Slovenijom možda već potkraj subote. Srećom, ove godine meteooluje neće biti tijekom obilježavanja ratne “Oluje”. Ali hoće vrućine – u Kninu i okolici gotovo i 40 °C u hladu!

Četvrtak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti sunčan, djelomično i vedar, s uglavnom slabim vjetrom, te najnižom jutarnjom temperaturom zraka od 14 do 16 stupnjeva i najvišom poslijepodnevnom oko 33. Iznadprosječno toplo, štoviše – vruće, nekima i sparno – već oko podneva bit će i u pretežno vedroj središnjoj Hrvatskoj. Srećom za mnoge, osjetno svježije slijedi tijekom noći i jutra, kada će temperatura još biti oko uobičajene za početak kolovoza.

Naravno, u gorju još svježije, ali samo u noći i ujutro. Danju uglavnom vruće. Još više na sjevernom Jadranu, gdje će postojati i velika opasnost od toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje. Oblaka će biti malo ili nimalo, a vjetar slab i umjeren – danju s mora, noću i ujutro bura, koja samo lokalno podno Velebita može biti jaka, na udare i olujna.

U Dalmaciji većinom burin pa maestral, uz more malo valovito, temperature oko 25 stupnjeva. Zrak malo manje topao samo ujutro i ponegdje, a tijekom sunčanog poslijepodneva vruće, osobito u unutrašnjosti uz osjet ugode i “vrlo vruće”.
Podjednako i na vedrom jugu Hrvatske, uz veliku opasnost štetnog djelovanja vrućine na zdravlje, te uz more malo valovito, samo prema otvorenome i umjereno.

Vakula je u svojoj prognozi za HRT rekao da će u petak i subotu u unutrašnjosti biti još većinom stabilno i sunčano, gdjekad i vedro, te još toplije, uz vrućinu i u nižem gorju, te uz sve češću i veću opasnost od toplinskog vala koji može utjecati na zdravlje. No, tijekom subote u zapadnim krajevima povećava se vjerojatnost za lokalne pljuskove, uglavnom uz granicu sa Slovenijom, što je uvod u promjenjivije i manje tople dane od nedjelje.

Na Jadranu će pljuskovi do kraja tjedna izostati, ali će opasnost od djelovanja vrućine na zdravlje biti još veća nego u većini unutrašnjosti, posebice u subotu, pa prilagodite aktivnosti u najtoplijem dijelu dana. A u nedjelju i putovanje podno Velebita, jer će vrlo vjerojatno zapuhati jaka bura s mjestimice olujnim udarima.

Za područje Rijeke, Knina, Splita i Dubrovnika Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) izdao je naračansti meteoalarm, odnosno upozorenje na veliku opasnost od toplinskog vala. U Kninu i Rijeci danas se očekuju najviše temperature od 35°C, u Splitu od 34°C, a u Dubrovniku 32°C.

Da se Hrvatska, kao i veći dio kontinenta, nalazi u prostranom polju vedrine, tj. ogranku azorske anticiklone u kojem pritječe sve topliji zrak, kazao je i RTL-ov meteorolog Dorian Ribarić.

U petak i subotu, kaže Ribarić, ostat će pretežno sunčano pa i vrlo vruće, a toplije će biti i noći. No, potkraj subote u najzapadnijim predjelima uz jači razvoj oblaka raste vjerojatnost za poneki pljusak i grmljavinu, koji će češći, lokalno i izraženiji biti početkom idućeg tjedna. Uz umjeren sjeveroistočnjak će od nedjelje popuštati i vrućina.

Na Jadranu će biti sunčano, vedro, a nakon nerijetko vrlo toplih noći, redat će se vrlo vrući dani. Ipak, bura će za vikend postupno jačati i na sjevernom dijelu biti jaka. Mala mala šansa za koji pljusak postoji od subote na širem riječkom području i unutrašnjosti Istre, dok od utorka neverina može biti i duž ostatka obale.

Previous articleHNS kaznio Hajduk i bivšeg igrača Hajduka i Dinama
Next articleVideo odao godinama zataškavana silovanja djece mormona: ‘Ovo je nešto najodvratnije što sam ikad vidio!‘

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here