Home Biznis Vanđelić: Adris ne odustaje od Croatia osiguranja i Plomina 3

Vanđelić: Adris ne odustaje od Croatia osiguranja i Plomina 3

1098
0

Adris je u posljednjih sedam godina u Hrvatskoj uložio više od 3 milijarde kuna, i dalje želi Croatia osiguranje te neke energetske projekte, ponajprije Plomin 3, rekao je u intervjuu časopisu Banka Damir Vanđelić, direktor investicija Adris grupe. Adris je akumulirao značajnu dobit, oko 300 milijuna eura gotovine, a kako je nisko zadužen i dosad je investirao samo vlastiti kapital ima i izuzetno veliku kreditnu sposobnost, veću od milijardu eura, kaže Vanđelić.

Vanđelić objašnjava da Adris želi diverzificirati ulaganja, pod uvjetom da je ulaganje u Hrvatskoj te da je dovoljno veliko «da ne raspršimo resurse na niz malih projekata, da imamo ili možemo lako steći potrebne kompetencije, te da imamo upravljačka prava».

I dalje su, među ostalim, zainteresirani za Croatia osiguranje, te za energetske projekte. U Adrisu, koji se zalaže za tzv. gospodarski patriotizam koji podrazumijeva reinvestiranje dobiti u Hrvatskoj i angažiranje domaćih proizvođača, smatraju da bi uz konkurentnu ponudu za Plomin 3 kao domaći ulagač trebali imati određenu prednost.

Naime, pojašnjava Vanđelić, HEP je svojedobno zaustavio njihov 80 milijuna kuna vrijedan projekt ulaganja u uzgoj predrasta ribe u Plominskom zaljevu, čime je njihovoj tvrtki Cromaris nanesena šteta od oko 100 milijuna kuna.

Vanđelić najavljuje i da u travnju 2012. kreće proizvodnja cigareta u Iranu u tvornici koju grade zajedno s iranskom državnom tvrtkom ITC, a golemo će iransko tržište biti odskočna daska za tržište cijele regije.

U kolovozu ove godine Adris je krenuo i u novu investiciju u Zagrebu vrijednu više od 220 milijuna kuna. Riječ je o novom poslovnom centru u Jagićevoj ulici koji će biti dovršen u rujnu 2012. a potom će se ondje preseliti uredi Adris grupe i povezanih društava koji su sada rasuti na nizu lokacija širom Zagreba. Paralelno Adris će nastaviti s ulaganjima u turizam, najavljuje Vanđelić, donosi Banka.hr

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here