Home Vijesti Vanja Frančišković: Spreman sam na izbornu utrku!

Vanja Frančišković: Spreman sam na izbornu utrku!

1659
0

Dopredsjednik HDZ-a Rijeke, prvi čovjek Croatia osiguranja u Rijeci, sveučilišni profosor na Ekonomskom fakultetu i predsjednik HNK Rijeka prof. dr. Ivan Vanja Frančišković trenutno figurira kao glavni kandidat HDZ-a za izbornu utrku za gradonačelnika Rijeke na neposrednim lokalnim izborima što će se održati u proljeće iduće godine. Iako HDZ tu odluku još nije formalizirao, pa tako i sam Frančišković nerado pristaje na razgovor o toj temi, on nam je ipak potvrdio da će, ako mu se ukaže takva prilika, rado krenuti u izbornu utrku i suprotstaviti se Vojku Obersnelu i ostalim kandidatima u borbi za riječku gradsku vlast.

– Nisam službeno još kandidat, pa mi je možda malo i nezgodno razgovarati o tome. Ali, apsolutno, ako bi mi se pružila prilika da se nađem u takvoj ulozi, za mene bi to bilo veliko zadovoljstvo, veliki izazov, veliki podstrek. Radi se o časnoj, ali i vrlo odgovornoj ulozi, funkciji koja zahtjeva kompletnog čovjeka. Pogotovo je to izazov u Rijeci, pred kojom je po meni veliki razvojni iskorak, gdje će se uskoro realizirati velike investicije na makronivou. Rijeka može mnogo više i to će se i pokazati, ona može biti još više mediteranski, otvoreni grad. Rijeka su vrata Europe, i uvjeren sam da će se to stalno sve više potvrđivati.

Cilj je osvajanje vlasti, naravno

Izlazak na neposredne izbore donosi sa sobom velik rizik, pogotovo kad je u pitanju HDZ u Rijeci. Što će biti s vašom profesionalnom karijerom?

– Ne bojim se za to, pa bez rizika nema ni rezultata, uostalom ja sam i sveučilišni profesor. Izbori su uvijek rizik, a normalno da čovjek mora procijeniti što mu je prioritet. Ja sam spreman ući u tu utrku. Mjesto gradonačelnika za mene je nešto posebno.

Koji je cilj HDZ-a na tim izborima u Rijeci?

– Osvajanje vlasti, naravno. Mi očekujemo široku političku predizbornu potpotu, a meni je najvažnije da u timu budu kvalitetni ljudi, bez obzira na stranke iz kojih dolaze. Vi znate da je veći dio stranaka uz HDZ, i to je veoma važno.
Mislite na HSS, HSU i koga još?

– Ne bih sad još o tome, ali bit će uz nas puno partnera, zna se po prilici kojih. Još ima vremena da i to kažemo javnosti.

Znači li vaša kandidatura da su u ovdašnjem HDZ-u defininitivno prevladani sukobi i da je pobijedila tzv. domaća, mekša struja?

– Stanje u stranci je dobro, normalno, radi se puno, aktivni smo i iz godine u godinu vide se i na našem području sve bolji rezultati. HDZ se profilirao u stranku koja je prepoznata i prihvaćena, što se jako dobro vidi u nizu lokalnih jedinica gdje imamo vlast u PGŽ. Kao i u drugim strankama, i kod nas je bilo uspona i padova, pa i različitih struja. Sad smo monolitna stranka, respektabilna, iz izbora u izbore smo sve bolji.

Dijete ovog kraja

Neposredni izbori za mene su posebno važni, ističe Frančišković, tu je osobni moment naročito važan, a ja sam dijete ovog kraja, tu sam rođen, radim, puno ljudi me poznaje, znaju se moje mane i vrline. Siguran sam da mi to može samo pomoći.

Preuzimate priličan broj obveza – usporedo s političkom karijerom, vodite i nogometni klub. Mislite li da eventualni neuspjesi HNK Rijeke mogu utjecati i na izborni rezultat?
– Točno je da sam se uhvatio mjesta predsjednika kluba u delikatnom trenutku za klub, ali rezultati su sve bolji, imamo mlade i sposobne ljude, domaćeg trenera željnog dokazivanja. Ja sam odmah rekao da publika treba biti malo strpljiva, i evo sad se pokazuje da sam bio u pravu. Posebno mi je drago da kostur ekipe čine mladi igrači baš iz našeg kraja, koji će dobivati sve više šansi. Apsolutno se radi timski, svatko zna svoj dio odgovornosti i mislim da je atmosfera na Kantridi vrlo ugodna. Ne umanjujući značaj drugih sportova i klubova, HNK Rijeka je simbol grada, i svima je važno da ima dobre rezultate, a ja u tome nastojim napraviti svoj dio posla. (novi list)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here