Home Kolumne Vedrana Rudan: Prasac iz našeg sokaka

Vedrana Rudan: Prasac iz našeg sokaka

9388
1

Neki od nas živimo u Hrvatskoj otkako je imaju, jedno trideset godina. Nakon svake afere koju provale mediji, „transkripte“ im pošalju „službe“, pomislimo, jebote, jebote, ovo je dno! Jebote, jebote, niže ne može!

Oni koji nama demokratski vladaju također misle, jebote, jebote, koji vam je kurac? Kako vam nije jasno, Hrvatska nema dno? Lijepa Naša je bezdan. Ej, glupani i glupače, vi ste izabrali glumce, uključili program, gledajte, piše Vedrana Rudan na svom blogu.

Sve je meni jasno, pa ipak…U Vatikanu su lopine visokoobrazovani kardinali, najebavaju, kad ih Papa ćopi, zbog nekoliko stotina tisuća eura. Jedan vatikanski velečasnik je upravo odletio. Kod nas konobar u samo jednoj garaži drži milijun eura.

Doduše, nije ovaj najnoviji konobar naš najveći konobar. Nabrojit ću veće. Gojko Šušak, ministar vojske, bio je konobar u Ottawi. Mesić je u Francuskoj posluživao goste u restoranu svoje sestre. Tito je konobario u Sisku u kantini Domovinske pukovnije dok je učio za bravara. Krajnje je vrijeme da netko napiše knjigu „Uloga konobara u hrvatskoj povijesti“.

U ovoj priči zaista je najmanje bitno što je suspektna lopina nekad davno s pladnjem u ruci hodala od stola do stola. Ja sam po tko zna koji put ostala bez teksta kad sam vidjela jedan od nastupa našeg Predsjednika. Već dugo mislim da bi Milanoviću trebalo oduzeti poslovnu sposobnosti i staviti ga pod strogu kontrolu staratelja, ali to se neće dogoditi. Čovjek je izabran na izborima i nitko mu ništa ne može.

Ipak, ne kužim. Na čemu je gospodin? Onaj konobar je u Zagrebu držao nekakav „klub“ koji je zapravo rupčaga u kojoj se čak i za vrijeme lockdowna skupljala politička, novinarska i sudska „elita“. Tamo su dečki mogli opušteno jesti, piti i pjevati. Predsjednik Milanović je rekao da su u „klub“ „ministri zalazili kao zadnji magarci da se osramote“.

Kad su ga pitali je li i on tamo bio najprije je rekao da se ne sjeća, pa da to nije bitno, pa se ipak prisjetio da je jednom tamo otišao jer ga je pozvao „prijatelj iz Dalmacije i bilo je puno hrane koja se trebala baciti“. Prevedeno na normalan jezik, Milanović je otišao u onaj „klub“ „kao zadnji magarac“ u ulozi nacionalnog prasca.

Istovremeno dok Milanović po pozivu čisti hrvatske zdjele i padele od hrane „koja se trebala baciti“, naša prva dama poput papige ponavlja da su Hrvati predebeli i da bi trebali tanko rezati crni kruh, jer je debljina hrvatski Neprijatelj Broj Jedan.

Tko tu koga jebe? Konobar, umjesto da okolo nosi hranu, nosi vrećice s eurima, predsjednik države, umjesto da mudro zbori drži glavu u loncu i jede ostatke „da se ne baci“, premijer koji nije zalazio u „klub“ „kao zadnji magarac“ ni o čemu ništa ne zna.

U Orwelovoj „Životinjskoj farmi“ svinje su otele ljudima moć. Pa su se svinje s vremenom počele ponašati poput ljudi. U hrvatskoj „Životinjskoj farmi“ sve je od starta izmiješano. Tko vlada? Svinje? Ljudi?

1 COMMENT

  1. Vedrana,Vedrana hrabra si i posteno zboris,sve je istina kako si napisala,i ja sam davno citao Orvela,i zivotinjsku farmu,i 1984,ion je to davno ptredvidio i pogodio.A sta mislis sta bi mi koji smo imalo nacitani,sta bi mi jos mogli reci,ali nemamo hrabrosti,prate nam mobitele,tj razgovore,sta god hoces da kazes ili napises,znaju ko si,za bilo sto traze ti email,pa zar taj email nije tajan,i jos nas lazu da ce ako das email biti tajan,zbog cega ga onda traze,lazu nas na sve strane,otisli smo u tri piz.e materine,ceo svet je pod pratnjom,kuda to vodi a svi politicari se bore za slobodu govora,lazu,e da je sada pravog boga da sve te jazavce i stoku (ispricavam se pravoj zivotinjskoj stoci necu da je vredjam)mislio sam na ljudsku stoku,da ih bog pobije,da mogu normalni ljudi da zive slobodno,ali boga ili nema,mozda je digao ruke od nas.pisi i dalje volim da citam tvoje zapise i od gospodina A.Tomica,veliki pozdrav.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here