Home Vijesti Velik interes ulagača za prostor Delte

Velik interes ulagača za prostor Delte

1292
1

Lučka uprava Rijeka primila je više od dvadeset pisama namjere investitora koji se namjeravaju prijaviti na međunarodni natječaj za koncesiju na području južne Delte. Riječ je o jednom od najvećih projekata u povijesti Rijeke, koji će obuhvaćati područje od 17 hektara današnjeg lučkog prostora, na kojem će prema planovima niknuti novo središte grada, a u cjelokupni će projekt prenamjene Delte prema procjenama biti uloženo preko 300 milijuna eura. Natječaj će, prema riječima ravnatelja Lučke uprave Bojana Hlače, biti raspisan nakon što se usvoji Detaljni plan uređenja za Deltu.

    – Nakon što smo početkom lipnja zajedno s Gradom Rijeka i Svjetskom bankom održali radionicu na kojoj je široj javnosti predstavljen projekt prenamjene Delte, pismima namjere javili su nam se investitori iz cijelog svijeta, njih nešto više od dvadeset, koji su izrazili svoj interes za realizaciju tog projekta. Riječ je o renomiranim svjetskim tvrtkama s čvrstim referencama, no imena su zasad poslovna tajna, dok se ne raspiše natječaj, kaže Hlača.

    Na području koje obuhvaća projekt prenamjene planirana je i izgradnja marine za mega-jahte u Porto Barošu. Prema planovima bila bi to najveća marina takve vrste na sjevernom Jadranu, a interes za projekt mega-marine pokazuje i najveći hrvatski lanac marina ACI.

    – U našim razvojnim planovima, uz proširenje četiri postojeće marine; Ičići, Skradin, Split i Dubrovnik, je i izgradnja tri marine za mega jahte na hrvatskom dijelu Jadrana. Po jedna marina bila bi smještena na sjevernom, središnjem i južnom dijelu hrvatske obale. Porto Baroš jedna je od mogućih lokacija, za koju smo mi svakako zainteresirani. Treba istaknuti da u ovom trenutku ima još mnogo nepoznanica vezanih uz projekt uređenja Delte, a tek kada svi detalji budu poznati možemo govoriti o konkretnim planovima. Kod marina, posebice onih za mega jahte, vrlo je važno u kakvom se okruženju nalaze. Neposredno okruženje u kojem se Porto Baroš danas nalazi sigurno nije pogodno za takvu vrstu marine, no ako se projekti prenamjene okolnog područja Delte realiziraju, onda se na tom prostoru može razmišljati o stvaranju mega-marine, kaže direktor ACI-ja Anto Violić. (novi list)

Previous articleOsniva se crveno-zeleni savez
Next articlePrijateljska utakmica: Vinodol – Rijeka 2:3

1 COMMENT

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here