Home Mozaik Veprinac – samo dva prsta do neba

Veprinac – samo dva prsta do neba

155
0

U prekrasnom ambijentu „Pod Ložun“ premijerno je prikazan dokumentarno -igrani film „Veprinac – samo dva prsta do neba“. Za veliki uspjeh ovog filma zaslužni su: Udruga mladih i građana Leprinac posebice Sandi Kršanac i Igor Puž dok su za realizaciju filma zaduženi bili scenaristica Slavica Mrkić Modrić, redatelj Igor Modrić, snimatelj Robi Kalčić, te producent Nikola Cvjetović.

U uvodnom govoru pred mnoštvom okupljenih posjetitelja Sandi Kršanac se zahvalio svima koji su bili dio filma i koji su na bilo koji način doprinjeli njegovoj realizaciji. Zanimljivost filma su igrane scene tj. uprizorenje pisanja Veprinačkog zakonika na autentičnoj lokaciji (crkva Sv. Ane) na kojoj je i original zapisan pred točno 501 godinu. Uprizorenje su odigrali članovi „Istarske vile“ – Kastafski pučki teatar. Kroz film se provlače slike Veprinca kroz sva četiri godišnja doba, povijesni odnosi Opatije i Veprinca, sakralni objekti s njihovom bogatom prošlošću. Ideja filma nije bila samo prikazati povjesnu, kulturnu te prirodnu baštinu nego i ljude koji u njemu žive i djeluju.

Naslov filma je izvučen iz pjesme Josipa Stanića  čiji se stihovi  provlače kroz cijeli film – Va spomen na Josipa Stanića.

Nakon prošlogodišnje velike obljetnice – 500 godina Veprinačkog zakona, Veprinac je obilježen za sva vremena  na poštanskoj marci, a ovaj film je još jedna trajna vrijednost koja ostaje budućim generacijama.

Previous article‘Hanson Brothers’ proizveli čisto veselje
Next articleA-1 liga košarkaša: Kvarner Novi resort – Cedevita 87:86

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here