Home Mozaik Vibrato u Astronomskom centru Rijeka

Vibrato u Astronomskom centru Rijeka

129
0

Od utorka, 16. veljače 2010.g., Astronomski centar Rijeka osvježava svoj program novim filmom „Vibrato“, a subotom u sklopu obiteljskog dana nudi novu prezentaciju imena „Šetnja Sunčevim sustavom“.

Astronomski centar Rijeka ponovno je složio zanimljiv popularno-znanstveni program čiji je sadržaj namijenjen svim dobnim skupinama, koji se sastoji od filmskih projekcija te prezentacija.

pressica 1

Novost predstavlja neobična filmska priča o otkrivanju svemira simulatorom virtualne stvarnosti „Vibrato“, te stručno vođena prezentacija (show) „Šetnja Sunčevim sustavom“ koja će u sklopu obiteljskog programa zainteresirati i one najmlađe. Oni koji još nisu pogledali film o otkriću teleskopa „Dva mala komada stakla“ to će još uvijek moći učiniti u repriznom terminu petkom nakon koje slijedi edukativna prezentacija „Vodič noćnim nebom – zima“ o orijentaciji noćnim nebom za svakoga tko želi biti „zvjezdoznanac“.

U sklopu Astronomskog centra Rijeka u periodu od 16. veljače do 16. ožujka 2010.godine, u prostoru kružnog hodnika (rampe) bit će postavljena izložba pod nazivom „Povijest astronomije u Rijeci“. Tako će biti predstavljeni značajniji trenutaci u povijesti Akademskog astronomskog društva – Rijeka, od njegova osnivanja 1974. pa do 2009. godine, kada je proslavilo 35. obljetnicu. Kako su glavne aktivnosti Društva edukacija i popularizacija znanosti, mnoge slike prikazuju predavanja i tečajeve namijenjene mladima; tu su i promatranja neba te praćenje rijetkih zanimljivih pojava poput pomrčina. Prikazane su i razne stručne ekskurzije, rad s mladima te najveći uspjesi Društva. Izložba obuhvaća i fotografije raznih nebeskih objekata, kao i povijest izgradnje zvjezdarnice. Navedena izložba svoju prvu postavu imala je na Arci Fiumani, u ljeto 2009.godine, povodom 35.godišnjice rada Akademsko astronomskog društva – Rijeka.

Ukratko o filmskim projekcijama:

„Vibrato“, putovanje svemirom u simulatoru virtualne stvarnosti (film trajanja 40 minuta) – NOVO
Utorak, srijeda, četvrtak, subota: 19.30 sati.

Vibrato predstavlja jeku kozmosa! Novi film na programu riječkog digitalnog planetarija vodi vas u nazaboravnu avanturu izvan prostora i vremena. U društvu znanstvenika Paola, Lee i Franka iz pustinje Atakama u Čileu, simulatorom virtualne stvarnosti krećemo u nevjerojatno otkrivanje svemira. Riječ je o apstraktnoj animaciji koja prikazuje izazovan rad znanstvenika i istražuje kozmičke rezonancije, bljeskove gama zračenja, crne rupe, super jata galaktika i ostale fascinantne pojave.
Film je prvenstveno namijenjen ljubiteljima znanstvene fantastike i gledateljima otvorenima za nova iskustva.
Glasove dali Alen Liverić, Tajana Čemeljić i Leo Rumora.

“Dva mala komada stakla” (Two Small Pieces of Glass), zabavno-dokumentarna filmska priča o razvoju teleskopa (film trajanja 30 minuta)
Petak: 19.30 sati.

Primjeren mladima i široj populaciji. U filmu saznajemo kako su izgledali prvi teleskopi, kako izgledaju oni najveći na svijetu te koji su izazovi najnovije generacije opservatorija. Otkrivamo i Galileove mjesece, Saturnove prstene, spiralnu strukturu galaksija i mnoga druga otkrića koja su obilježila povijest astronomije.
Tijekom cijele projekcije prate nas zvuci glazbe prestižnog Londonskog simfonijskog orkestra.

Previous articleKradljivac uhvaćen za 10 minuta
Next articleMonografija Irvina Lukežića o Robertu Whiteheadu

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here