Home Vijesti VIDEO: Đukanović izgubio većinu, prosrpska koalicija proglasila pobjedu!

VIDEO: Đukanović izgubio većinu, prosrpska koalicija proglasila pobjedu!

615
0

Temeljem 95 posto obrađenih glasačkih listića, crnogorski Centar za monitoring potvrdio je u ponedjeljak rano ujutro da oporba ima većinu mandata u crnogorskom parlamentu, te da Đukanovićeva Demokratska partija socijalista nakon 30 godina ide u oporbene klupe: DPS ima 30 mandata, koalicija ‘Za budućnost Crne Gore’ 27, ‘Mir je naša nacija’ 10 mandata, ‘Crno na bijelo’ četiri. Po tri mandata imali bi Socijaldemokrati i Bošnjačka stranka, dva SDP i dva mandata dvije liste albanskih partija.

Tri oporbene koalicije imaju 41 mandat od ukupno 81 zastupnika u parlamentu. Ako bi se tome pridodala i dva mandata SDP-a Ranka Krivokapića, koji je posljednje četiri godine proveo u oporbi, nakon što se 2016. godine sukobio sa Đukanovićem i napustio vladajuću koaliciju u kojoj je bio punih 18 godina, ispada da oporba ima jaku većinu.

Nakon objave prvih rezultata, počelo je slavlje u redovima prosrpske opozicije ali i u Beogradu, Kosovskoj Mitrovici i Banja Luci. Na rezultate izbora presudno je utjecao sukob Đukanovića sa Srpskom pravoslavnom crkvom zbog usvajanja Zakona o slobodi vjeroispovijesti i sukoba sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC). SPC je pod motom ‘ne damo svetinje’ mobilizirala vjernike, te je organizirala masovne prosvjede protiv tog zakona.

Nakon proglašenje pobjede čelnik te koalicije Zdravko Krivokapić došao u Hram Hristovog Vaskrsenja u Podgorici gdje ga je dočekao mitropolit SPC u Crnoj Gori Amfilohije, dok su njihovi pristaše u okolici hrama slavili pobjedu oporbe.

On je najavio donošenje novog Zakona o slobodi vjeroispovijesti, kao i dva nova zakona – o porijeklu imovine i o lustraciji

– Preduvjet svega, znam da će svi naši partneri prihvatiti da taj zakon mora da se povuče i da se napravi pravedniji koji će naći pravu mjeru između države i crkve, najbolji model koji odgovara tradicionalnim vjeroispovijestima u Crnoj Gori, rekao je Krivokapić.

Prema njegovim riječima, najbolje rješenje za Crnu Goru je ekspertna vlada sa ograničenim rokom.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here