Home Vijesti VIDEO: Elitni ukrajinski korpus marinaca polagano nadire prema Mariupolu!

VIDEO: Elitni ukrajinski korpus marinaca polagano nadire prema Mariupolu!

199
0
Piše: Boris Bradarić

Nakon dvomjesečnog opipivanja ruske obrane , koja je počela još 4.lipnja, elitne postrojbe ukrajinske mornaričke pješadije pregazile su ruske rovove na prvim linijama obrane i ušle u Urozhaine. Ovo je odlična vijest za cijeli demokratski svijet jer svi sa određenom dozom neizvjesnosti i straha pratimo napredovanje ukrajinske vojske protiv zemlje koja je već duboko zaglibila u močvari fašizma.

Za razliku od dosadašnjih faza napada na ruske položaje, ovdje je ukrajinska vojska koncentrirala 4 brigade mornaričke pješadije sa preko 10.000 vojnika, na prostoru od oko 15 kilometara, s pravcem djelovanja uz korito rijeke Mokri Yaly koja ide sve do Mariupola. Uz žestoku topničku i raketnu pripremu ukrajinske jurišne jedinice imale su i zavidnu zračnu potporu, gdje su Migovi 29 u niskom letu ispuštali precizno navodene bombe po položajima 60. motostreljačke brigade ruske vojske. Ovu opasnu misiju, na izrazito malim visinama piloti ukrajinskih zračnih snaga odradili su vrhunski, pogodili markirane mete i vratili se u bazu bez gubitaka.

U isto vrijeme dronovi su nadgledali rusku drugu (Zavitne Bazhannya) i treću liniju obrane i precizno navodili topničko-raketnu paljbu po ruskim zračno-desantnim snagama koja služe za protunapad i potiskivanje ukrajinskih jedinica koje su probile prvu liniju obrane. Ta dosadašnja strategija ruske vojske se pokazala uspiješnom jer je ukrajinskim jedinicama prvo trebalo dosta vremena da raščiste minska polja i zauzmu ruske rovove na prvoj liniji, a onda onako izmučene još u morale ući u borbu s elitnim ruskim trupama u protuudaru.

U tim prvim rovovima su ruske “jurišne trupe”. To je taktika koju su koristili Wagnerovci kod Bahmuta s jedinom razlikom da ovi ne jurišaju na ukrajinske položaje nego brane prvu liniju. One su sastavljene pretežno od mobiliziranih Rusa bez nekog ratnog iskustva i kriminalaca. Iza njih su postavljenje “barijerne trupe” kojima je cilj sprečavati “jurišne trupe” da se povlače iz prvih linija. Ovu taktiku je prvi primjenjivao Staljin ubijajući sve one koji su se povlačili s bojišta. Ovim vojnicima ne preostaje ništa drugo nego da ostanu u rovovima i čekaju smrt. Kada krene ukrajinski napad u toj raketnoj i topničkoj barži više nema vremena za predaju jer Ukrajinska vojska mora brzo probiti prvu liniju kako bi zauzela ispravnu napadačku formaciju po NATO standardima i ušla u otvorenu borbu s ruskim nadolazećim zračno-desantnim snagama kojima je zadatak da potisnu ukrajinske vojnike s prvih linija.

I tu su izgleda ukrajinski zapovjednici morali promjeniti taktiku. Prvu liniju odbrane probijaju jedinice specijalizirane za rovovsku borbu koje dolaze u borbenim vozilima pješadije i čiste rovove od ruskih vojnika. Nakon njih dolaze udarne jedinice s tenkovima i oklopnim vozilima pa one odmorene mogu odmah ući u otvorenu frontalnu bitku s nadolazećim ruskim zračno-desantnim snagama. Ovdje je brzina djelovanja, sinhronizacija s artiljerijom i zračnim snagama drugog vala ukrajinskog napada, od iznimne važnosti. Modernija zapadna borbena oprema i mapiranje ruskih nadolazećih protuudarnih kolona dronovima, mora onda rezultirati u tupljenju oštrice ruskog protuudara i njihovo prisiljavanje na povlačenja na prijažnje položaje.

Naravno koncetracija tako velikog broje ukrajinskih vojnika nosi i neke opasnosti sa sobom , jer i ruska vojska koristi dronove za korekciju artiljerijske paljbe pa koncetracija velikog broja opreme i vojnika na malom prostoru može donijeti i velike gubitke. Ukrajinska vojska u ovom trenutku nema drugog izbora te mora uzeti malo jaču inicijativu i biti daleko brža i agilnija na bojištu. Ruska utvrđenja su najdeblja upravo tu kod Urozhaine i oko Heorhiivke, 8 kilometara južnije. Da bi došli do Heorhiivke moraju marširati kroz oblast Staromlynivka i desetak drugih naselja a onda je put otvoren prema Mariupolu.

Previous articleTinejdžerica namamila muškarca (57) u stan, a onda je uslijedio horor: Tijelo su mu pronašli u ventilacijskom otvoru…
Next articleVlasnik mljekare kupio spomen-područje na Blajburškom polju. Služit će za ispašu stoke?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here