Home Kolumne VIDEO: Jozi pumpa, Riječanima glava u torbi

VIDEO: Jozi pumpa, Riječanima glava u torbi

114
8

Bliže se dani do otvorenja najnovije benzinske pumpe Ri petrola riječkog tajkuna Joze Kalema koja izaziva pozornost naših sugrađana zbog nevjerojatnog prometnog rješenja kojim se promet prilagodio vlasniku zemljišta umjesto da bude obratno. Naime, zemljište u vlasništvu riječkog tajkuna koje je nedavno trampljeno s Gradom Rijekom, nalazi se u neposrednoj blizini čvora Rujevica, odmah ispod riječke džamije. Donedavno, niti najveći optimisti na tom mjestu nisu mogli zamisliti prometno rješenje po kojem bi na tom mjestu nikla benzinska pumpa. Međutim, razvoj događaja potvrdio je da je sve moguće, pogotovo ako se zovete – Jozo Kalem.


foto: jn

Automobili koji će točiti gorivo na Kalemovoj novoj pumpi morati će tako izvesti pravu vratolomiju, istovremeno ugrožavajući vozila koja se iz smjera Turnića priključuju na zaobilaznicu ali i vozila na samoj zaobilaznici, budući da će prije skretanja ulijevo morati naglo smanjiti brzinu kako bi pogodili oštar zavoj iza kojeg se nalazi sporna benzinska pumpa.

Zbog premalo prostora, ulaz na benzinsku pumpa uopće nema odvojnu traku. Kako bi prometno rješenje zadovoljilo formu, odvojnu traku je ‘odglumila’ priključna traka kojom se na zaobilaznicu uključuju vozila sa čvora Rujevica. Tko će imati prednost, vozila koja se priključuju na zaobilaznicu ili vozila koja sjeku priključnu traku skrečući na pumpu za sada nije potpuno jasno. Iako je za svoj projekt Jozo Kalem u rekordnom roku ishodio sve potrebne dozvole od niza nadležnih institucija, nijedna od njih sada ne želi preuzeti odgovornost za eventualne posljedice vožnje s glavom u torbi na spornom dijelu zaobilaznice. Iz policijske uprave tvrde da je odgovorna tvrtka Autocesta Rijeka Zagreb, a iz te tvrtke da je odgovoran sam investitor! Prije puštanja u promet Kalemove pumpe, za portal Rijeka danas napravili smo rekonstrukciju iz koje vidljiva situacija kod priključenja vozila na pumpu sa zaobilaznice kao i situacija iz perspektive vozila koje se priključuju na zaobilaznicu s čvora Rujevica.

Posebna je priča svjetlosna brzina kojom je Jozo Kalem od vlasništva došao do realizacije projekta. Cijela priča počinje u listopadu 2012. kada Grad Rijeka raspisuje natječaj za prodaju zemljišta, javlja se jedino Kalem i dogovara razmjenu sa zemljištem koje već ima u posjedu. Istodobno, tvrtka Autocesta Rijeka – Zagreb d.d. sklapa ugovor o korištenju cestovnog zemljišta sa investitorom nakon provedenog javnog natječaja na kojem je, pogađate, izabran Jozo Kalem. Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja u rekordnom roku izdaje sve potrebne dozvole iako prema Generalnom urbanističkom planu Grada Rijeke na tom mjestu nije predviđena benzinska pumpa.

Ili je Jozo Kalem genijalac koji je izmislio patent za rješavanje problema hrvatske administracije ili je u cijelom poslu imao pomagača. I doista, trag utjecaja na sve institucije koje sudjelovale u realizaciji ovog biznisa, od ARZ-a preko Vlade do Grada Rijeke, vodi prema Kalemovom obiteljskom prijatelju, svemoćnom Slavku Liniću čiji politički usponi koincidiraju s poslovnim uzletima Joze Kalema. Za vrijeme Linićevog boravka u nadzornom odboru INA-e, Kalem je toj tvrtki ‘preoteo’ dio biznisa, a za vrijeme nove Linićeve ere na vlasti Kalemove pumpe niču diljem regije poput gljiva poslije kiše.(dš)

Previous articleKalmeta: Nisam nasjeo na Jurkotićevu foru!
Next articlePad cijene goriva

8 COMMENTS

  1. ukoliko mi bolesnoj i izopaćenoj zemlji živimo kad se bilo kakve gluposti dopuštaju uz prikladnu nadoplatu…tko je taj inžinjer za cestovni promet koji je dozvolio tako riješenje, to će bit prava borba za ući na benzinsku postaju a pritom ne nekog lupit u bok ili ga zagurat u zid, a da ne pričamo o manje vrsnim vozačima ili mladim vozačima za otići natočit gorivo na toj postaji ili moraš imat jako puno sreće pa da nema nikoga ili biti kaskaderski vozač. Čelnici grada Rijeke i svi vi koji ste to dopustili možete se sramiti kad su vam važniji novac i profit nego vrijednosti ljudskog života koji se ovdje u ovom slučaju ugrožavaju samo tako

  2. Linić je već sudjelovao u pljački Vikror Lenca koju je izvršio njegov partijac VRHOVNIK.Dokazano je da Vrhovnik nema ništa jer je sve(jahtu i vilu)prebacio na kćer,Ili “babo”ili kćer u zatvor,ali ništa od toga,Linić je spasio svog prijatelja sa jahte.

  3. ovlaštenim osobama koje su potpisale – ODUZETI IM LICENCE !
    One koji su im tu rabotu naredili…NJIMA ovako i onako – NIŠTA NE MOŽEŠ !

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here