Home Biznis VIDEO: Libija u kaosu, Gadafi u bijegu?

VIDEO: Libija u kaosu, Gadafi u bijegu?

1338
4

Tripoli gori, zapaljene su neke vladine zgrade, neki tvrde i državna televizija, proreformski prosvjednici na ulicama glavnog grada prvi su put prosvjedovali protiv 42 godine vlasti pukovnika Muammera Gaddafija. Na Zelenom trgu, simbolu njegove revolucije, u krvi je ugušen taj pokušaj pobune protiv čovjeka koji je 1969. došao na vlast državnim udarom protiv kralja Idrisa.

Pokolj je jedina riječ kojom očevici opisuju završetak noći nasilja između saveznika pukovnika Gadafija i protuvladinih prosvjednika.

Zastava neovisnosti vije se nad Benghazijem, drugim po veličini gradom u državi, u Tobruku slave kraj vojne vlasti; i obližnji al-Bayda, svi na istoku, u rukama su prosvjednika kojima se priklonila vojska.

Od sinoćnjeg pojavljivanja na državnoj televiziji gubi se svaki trag samom Moameru Gadafiju. Prema nekim izvorima, sa svojom se moćnom, najodanijom vojnom pratnjom povukao prema unutrašnjosti zemlje, gradovima Sirthu ili Sabhi. No dva su vojna libijska zrakoplova prije sat i pol sletjela na Maltu, inače sredozemni otok – državu, samo 300 kilometara udaljenu od Libije.

Ne treba sumnjati da se pukovnik Gaddafi, poznat po brutalnosti u obračunu s onima koji ne misle kao on, neće osloniti samo na vojsku nego i na specijalne snage spremne stati u obranu njegove vizije revolucije.

Ulogu glasnogovornika za sada je preuzeo jedan od njegovih sinova. No sve su veći pritisci u zemlji i iz svijeta na pukovnika Gadafija. Cijelo libijsko izaslanstvo u UN-u dalo je ostavku. Učinili su to zbog pretjerane upotrebe sile i libijski dužnosnici, među kojima je i ministar pravosuđa, libijski predstavnik u Arapskoj ligi te neki veleposlanici. (HRT)

Previous articleNovo poskupljenje goriva
Next articleTjedan japanskog filma u Rijeci

4 COMMENTS

  1. ŠTA IMATE VI PROTIV NAS AŠKALIJA? OĆETE DA NAM UZMETE RUJEVICA I DA UNIŠTITE NAŠEG VOĐU I MAJKU NAŠEG GADAFIJA

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here