Home Vijesti VIDEO: Linić osumnjičen za ratno profiterstvo

VIDEO: Linić osumnjičen za ratno profiterstvo

963
3

Kaznena prijava osim Linića podnesena je protiv još nekoliko osoba koje su u ratnim godinama vodile Krizni stožer Rijeke. Sve ih se tereti za navodni nestanak 800.000 njemačkih maraka u srpnju 1991. godine kojima je trebalo biti kupljeno oružje iz Slovenije. Linić je u tom razdoblju bio riječki gradonačelnik i šef Kriznog štaba.

Već ispitane osobe kažu kako oružje nikada nije isporučeno, a novac nije nestao nego je vraćen na račun grada. Policija je počela postupati po ovoj kaznenoj prijavi istoga dana kada je Sabor donio Zakon o nezastarijevanju ratnog profiterstva, a pozivi za obavijesni razgovor stigli su čak i dan ranije, dok zakon još nije bio ni donesen.


foto: dnevnik.hr

‘Obavijesni razgovor se ukratko svodio na priču o povratu novca koji je tadašnji krizni štab, odnosno izvršno vijeće skupštine općine Rijeka bilo uplatilo u Sloveniju za nabavku oružja i tada nam je rečeno u MUP-u, nakon što je Janša rekao da on s time nema ništa. Da je posao s drogom i s oružjem najopasniji posao, i otvoren kofer u kojem je bilo, kako su oni tvrdili tih cirka 700.000 dolara. I u tom trenutku je Linić rekao pa čekajte gospodo, nismo mi trgovci konjima da uzimamo gotovinu. Izvolite ga vratiti na račun banke odakle je i došao’, kazao je Franjo Butorac, tajnik Kriznog štaba grada Rijeke iz 1991. godine.

3 COMMENTS

  1. Pranamjena navca za namijenjenog za nabavku oružja u uredjenje grada je izdaja i sabotiranje Hrvatske u ratu. Za taj iznos su dragovoljci za svoj novac obično kupovali cca 1ooo kom AP ili 800 kom PAPS oušaka, koje su im poslije bez naknade oduzimane. Dakle to je za svakog učesnika Domovinskog rata kriminal bez obzira da li je bilo privatnog posezanja za novcem.
    Dida
    .

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here