Home Mozaik VIDEO: Maestralna špijunska filmska večer

VIDEO: Maestralna špijunska filmska večer

308
0

Ovog ponedjeljka u Sušačkom HKD-u održana je (negdje je pisalo: pret?)premijera novog riječkog detektivskog filma IGRA SUDBINE, drugog iz serijala o tajnom agentu 010. Inače, riječ je o hrabrom i vrijednom projektu aktivacije mladih sa invaliditetom na filmu koji provodi Udruga SPIRIT iz Rijeke (www.spirit-ri.hr) .
Već je prošlogodišnji nastavak NI VREMENA ZA UMIRAT pokazao da su dometi mlade ekipe amatera daleko iznad pojma koji kroz predrasude vežemo za osobe sa poteškoćama, jer u filmu, iako vidimo da to jesu takve osobe, invaliditet nije ni najmanje bitan. Životni, veseli čak i duhoviti sadržaj jednostavno pomete taj pojam i zaista možemo uživati u zanimljivoj radnji filma.

Kakav je drugi dio? Pa iskreno, nisam očekivao da može puno nadmašiti prvi koji je bio dobar. Ali, drugi dio nije dobar, odličan je. Kompleksniji, sa više radnje, više lokacija, vrlo temeljito odrađen. Neke od rola koje su “klinci” ostvarili, a isto vrijedi i za goste koji su redom amateri i prvi puta na filmu (osim odličnog gosta Mile Kekina) su zaista za aplauz. Imamo čak i simpatičnu borilačku scenu na tragu kung fu filmova;)
O čemu se radi?
Američki predsjednik (glumi autentični Amer, snimio je sam sebe pa umontiran u film) želi se rješiti aktivatora za atomsko oružje, zadužuje Agenta da ga nosi…na Balkan jer to uvijek pali. Oko toga, naravno, počinje gužvancija:) rusi, englezi, i drugi…

Ovdje se pojavi još jedan gost koji je snimio sam sebe, Sarajlija koji nas odličnim monologom podjeća zašto je njihov humor na cijeni.

Naravno, ne smijemo vam sad sve ispričati, ali vrijedi spomenuti da je film pun zanimljivih referenci na “ovo i ono” koje nije lako pohvatati od prve. Npr. Simpatična igra riječi Amera “Putin’ this is the box…”, Zatim “plinovita” atmosfera kod LNG lokacije na Krku, gdje je snimana jedna scena, i valjda vrhunac odlično odabrana glazba Zaratustre u sceni apokalipse, ali zvučno masakrirana od nekog, namjerno ili nenamjerno, daje opravdano dojam besmisla tog općeg atomskog uništenja. Prizor apokalipse je…neznam… Veličanstven i duhovit. To vam ne smijem ispričati, treba vidjeti. Bodulriđini, Boduli iz kamenog doba, dobri za poludit.

Naravno da film ima nekih rupa i mana, imaju ga i visokobuđetni, ali bilo bi grijeh ovoj “dobrovoljačkoj brigadi” gledati preduboko u detalje. Šarm je nepobitan i moram priznati da mi je sve viđeno popravilo dan.

Za kraj vrijedi spomenuti da je osim novog i repriziranog prošlogodišnjeg prvog dijela ovog serijala, puštena i “davnašnja školska” filmska priča Star wheels, osmišljena prije nekoliko godina, dok su mladi išli u srednju školu.
Namjera je bila poredba kako sve izgleda nakon deset godina. Ako ne računamo da su novi filmovi kvalitetniji, primjećuje se i bolji govor, gluma, opuštenost kod mladih s poteškoćama, a morate priznati da je to mnogo važniji domet od samih filmova. Koji su, da još jednom zaključimo, simpatični i jako gledljivi. Toliko da bi neki naši eminentni i skupi režiseri trebali malo zaviriti kod amatera na set. Ili se pokriti ušima. Ako nađete priliku da ovo pogledate, učinite to bez razmišljanja. Neće vam biti žao vremena. I, ovo pročiščuje srca:)

Previous articleOsvojen je dobitak DRUGA ŠANSA u iznosu od 1.000.000,00 kn!
Next articleDva rekorda Luke Modrića u Ligi prvaka

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here