Home Vijesti VIDEO Na današnji dan prije 3 godine zabilježeni prvi slučajevi upale pluća...

VIDEO Na današnji dan prije 3 godine zabilježeni prvi slučajevi upale pluća kasnije poznatog virusa Covid 19

226
0

U prosincu 2019. pojavio se niz slučajeva upale pluća nepoznatog porijekla u Wuhanu, Hubei, Kina, s kliničkim diagnozama koje su uvelike podsjećale na virusnu upalu pluća. Duboka analiza sekvenciranja uzoraka donjeg respiratornog trakta ukazala je na novi koronavirus, koji je nazvan novi koronavirus 2019. ( 2019-nCoV). Početnih tjedana u Wuhanu je biilo 800 potvrđenih slučajeva, uključujući i zdravstvene radnike, identificirano u Wuhanu, a nekoliko izvezenih slučajeva potvrđeno je u drugim provincijama u Kini te u Tajlandu, Japanu, Južnoj Koreji i SAD-u.

U jesen 2019. bilo je mnogo signala da se nešto neobično događa u Wuhanu, gradu s više od 11 milijuna ljudi. Russell J. Westergard, zamjenik šefa konzulata tamošnjeg američkog konzulata, kasnije je napisao da je do sredine listopada tim konzulata bio svjestan “neobično opake gripe”. Medicinski podaci pokazuju da je bolest slična gripi, krenula krajem studenog i u prosincu u Wuhanu po stopi većoj od prethodnih zimskih valova. Nacionalni centar za medicinsku obavještajnu djelatnost, američka obavještajna jedinica koja prati neobične zdravstvene događaje koji bi mogli utjecati na vojsku, također je u to vrijeme registrirala znakove neobičnih bolesti.

Službeno, prvi slučaj bio je netko tko se razbolio 10. ili 11. prosinca, iako je to bilo teško utvrditi. Kad su se bolesni pacijenti prvi put pojavili, zdravstveni radnici možda nisu mogli razlikovati njihovu bolest od opake sezonske gripe. Kasnije su liječnici u kartone pacijenata upisali “pneumoniju nepoznate etiologije”, odnosno porijekla. U isto vrijeme, liječnici i medicinske sestre bili su svjesni da bi nova epidemija SARS-a (teški akutni respiratorni sindrom) značila probleme. Prethodni, 2002.-2003., razbolio je 8.098 ljudi, ubio 774 i SARS-a učinio sinonimom za strah, nečim na što treba paziti.

Previous articleBelgija u strahu: Zar ne vidite kakav igrač nema mjesta u prvih 11 Hrvatske?
Next articleAdventiranje u ritmu odlične glazbe!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here