Home Mozaik VIDEO: Najavljen bogati program Porto Etna – festivala svjetske glazbe i gastronomije

VIDEO: Najavljen bogati program Porto Etna – festivala svjetske glazbe i gastronomije

652
0

Od 6. do 8. rujna na raznim lokacijama u centru grada održat će se festival svjetske glazbe i gastronomije Porto Etno na kojem će se predstaviti vrhunski glazbenici svjetske etno scene te jela dvadeset svjetskih kuhinja.

Festival se zbiva u sklopu projekta Rijeka 2020 – Europska prijestolnica kulture, odnosno njegovog programskog pravca „Kuhinja različitosti“, a kroz tri dana bogatog programa u njemu će sudjelovati čak petnaestak zajednica riječkih i primorskih nacionalnih manjina.

Glazbeni, gastronomski, dječji, folklorni i zabavni program manifestacije predstavili su direktorica TD Rijeka 2020 Emina Višnić, voditelj glazbenog programa i jazz glazbenik Zoran Majstorović, voditeljica gastronomskog programa Srđana Jevtić, kuhar i član žirija Porto Etno natječaja za recepte Stevo Karapandža, koordinatorica programa Ri gastro Turističke zajednice grada Rijeke Sanja Krmpotić, direktor hrane i pića u Jadran hotelima Dalibor Maletić i gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel.

Ovo je treća godina zaredom u kojoj se Porto Etno održava u organizaciji Rijeke 2020, te u poboljšanom i proširenom izdanju nastavlja dvadesetogodišnju tradiciju Etno smotre. Prema riječima Emine Višnić, Porto Etno isprepliće napjeve, okuse i mirise domaće tradicije s tradicijama manjina koje u Rijeci žive i rade te se u konkretnom obliku bavi migracijama i manjinskim društvenim skupinama – centralnim temama programskog pravca „Kuhinja različitosti“. Gradonačelnik Obersnel naveo je kako festival promovira europsku i hrvatsku kulturu te pokazuje kako „Luka različitosti“ nije samo propagandni slogan, u šali komentirajući kako će osobno biti „aktivni sudionik festivala“.

Festival započinje u petak, 6. rujna u 18 sati na Trgu 128. brigade HV-a, gdje će šest zajednica nacionalnih manjina pripremati više od dvadeset jela čije će se porcije prodavati po cijeni od 10 kuna, a istog dana od 21 sat na Trgu riječke rezolucije održava se prvi dio glazbenog programa kojeg predvodi Boban Marković Orkestar.

U subotu, glavnog dana festivala, od 12 sati na Trgu 128. brigade HV-a kuhat će desetak zajednica nacionalnih manjina, a od 14 sati na istoj lokaciji nastupit će folklorni sastavi slavenskih nacionalnih manjina. Glazbeni program u HNK Ivana pl. Zajca uz Ivu Bittovu, Putokaze i Porto Etno Orkestar trajat će od 19.30 do 21.30 sati, a na Trgu Riječke rezolucije od 21 sat nastupaju Cinkuši, BaBa ZuLa i Acid Arab.

Nedjeljni program na riječkoj placi i u Kazališnom parku započinje u 10 sati cirkuskim programom Cirkorame, glazbenim nastupom JeboTon ansambla, uz veliku maneštru iznenađenja koju će od 11.30 pripremati Srđana Jevtić.

U gastronomskom programu najavljeno je sudjelovanje predstavnika iz Albanije, Bosne i Hercegovine, Crne Gore, Češke, Filipina, Indije, Italije, Madagaskara, Mađarske, Makedonije, Rusije, SAD-a, Slovačke, Srbije, Trinidada i Tobaga, Ukrajine te romske nacionalne manjine, a posjetitelji će uz razna jela međunarodnih kuhinja moći probati i stara, pomalo zaboravljena autohtona jela ovog područja koja su sudjelovala u natječaju „Najbolji zaboravljeni recept“. Uvjet za prijavu recepata bio je da isti nisu objavljeni u postojećim kuharicama i tradicijskim zapisima, a među prijavljenim receptima, izbor je sužen na njih deset. U petak u 19.30 žiri u kojem se nalaze Stevo Karapandža i Srđana Jevtić odabrat će i nagraditi tri najbolja jela koje će za posjetitelje pripremiti kuhari Jadran hotela.

Također, u sklopu Porto Etno festivala do 8. rujna održava se i program Ri gastro Turističke zajednice grada Rijeke u kojem se riječki ugostitelji pridružuju amaterskim kuharima u pripremanju jela s menija europskih i svjetskih kuhinja.

Porto Etno pripremio je i dječji program koji je na rasporedu u subotu, 7.9. u Školi Dolac od 12 do 17h. Ondje će se održati glazbeni program dječjih zboroca „Minicantanti“ i „Fioi come noi“, kao i četiri radionice vezane uz glazbu, pečenje kolača i likovnu umjetnost za djecu do 13 godina.

Festivalski program prilagođen je za osobe u invalidskim kolicima, a gastro program na Trgu 128. brigade na hrvatski znakovni jezik prevodit će Udruga gluhih i nagluhih PGŽ-a. Također, u organizaciju festivala uključeni su i štićenici Centra za rehabilitaciju Rijeka i Udruge za pomoć ovisnicima Vida.

Cjelokupni program Porto Etna, informacije o kupnji ulaznica za koncertni program možete pronaći na web stranici Rijeke 2020, kao i informacije o prijavama za dječji program. Također, ondje možete saznati i detaljne informacije o glazbenim izvođačima i gastronomskim sadržajima, a o programu Ri Gastro u riječkim ugostiteljskim objektima možete saznati na web stranici Turističke zajednice grada Rijeke.

Na Festivalu Porto Etno sudjeluju:

Zajednica Talijana Rijeka
Udruga mladih Roma Rijeka “Romska budućnost”
Srpsko kulturno društvo “Prosvjeta” – Pododbor Rijeka
Makedonsko kulturno društvo „Ilinden“
Češka Beseda Rijeka, Slovenski dom – KPD “Bazovica”
Demokratska zajednica Mađara PGŽ
Udruga zajednica naroda Bosne i Hercegovine
Bošnjačka nacionalna zajednica
Kulturno društvo Rusina i Ukrajinaca „Rušnjak“ PGŽ
Ruski dom – Udruga ruske nacionalne manjine u PGŽ-u
Matica Slovačka Rijeka
Zajednica Albanaca PGŽ
Zajednica Albanaca otoka Krka
Nacionalna zajednica Crnogoraca Rijeka
Kulturno umjetničko društvo “SEVDAH”
Expats Rijeka: Trinidad i Tobago, Madagaskar, Indija, Filipini i Sjedinjene Američke Države

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here