Home Vijesti VIDEO: Zašto glasanje na američkim predsjedničkim izborima nije regularno?

VIDEO: Zašto glasanje na američkim predsjedničkim izborima nije regularno?

635
0

“Sedam sati, 45 minuta i 13 sekundi. Toliko mi je trebalo na posljednjim izborima da glasam ”, kaže u videu afroamerički američki državljanin iz okruga Fulton u državi Georgia.

Posljednjih godina, osobito na jugu Sjedinjenih Država, ostvarivanje glasačkog prava u područjima koja naseljavaju Afroamerikanci i druge manjine postaje sve teže, često praćen preprekama i borbama protiv birokracije.

To je zato što je presudom Vrhovnog suda SAD-a iz 2013. godine eliminiran dio Zakona o biračkim pravima iz 1965. godine, koji je zabranio državama da usvoje pravila koja ometaju pravo glasa bez odobrenja savezne vlade. Od tada su mnoge lokalne samouprave uvele diskriminacijske zakone koji su glasanje činili sve složenijim.

Rezultat je da u biračkim mjestima gdje živi većinom bijela populacija, potrebno je u prosjeku samo 6 minuta za glasanje, dok u biračkim mjestima gdje većinom žive afroamerikanci, potrebno je u prosjeku 51 minuta za ostvarivanje prava glasa!

Grupa novinara New York Timesa je otišla u saveznu državu Georgiji, tradicionalno konzervativnu državu, u kojoj raste udio nebijelog stanovništva ali i bojkot manjinskih glasova. (New York Times)

Previous article1413 novih slučajeva, 18 ljudi umrlo
Next articleKOMENTAR: Tuđman i Račan su uništili Rijeku!

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here