Home Mozaik VIDEO: Znanstvenici kreirali robotsko lice od ljudske kože

VIDEO: Znanstvenici kreirali robotsko lice od ljudske kože

156
0
1516074 untitled ls
1516074 untitled ls

Živa ljudska koža na robotima obećava realističnije i komunikativnije strojeve, s potencijalnim prednostima za istraživanje njege kože ili testiranje proizvoda.

Ljudska koža za robote mogla bi revolucionirati i robotiku i kozmetičku industriju, smatraju znanstvenici. Novi razvoj uključuje živo tkivo, mješavinu stanica ljudske kože uzgojenih na bazi kolagena, postavljenih na 3D tiskanu podlogu od smole.

Ova inovativna koža sadrži strukture slične ligamentima ljudi i životinja, pružajući snagu i fleksibilnost. Stvorene perforiranjem baze robota od smole, strukture omogućuju sićušnim šupljinama u obliku slova V da se ispune živim tkivom, držeći kožu robota na mjestu.

Znanstvenici su zatim stavili tu kožu na nasmijano robotsko lice širine nekoliko centimetara, koje je bilo kontrolirano pomoću šipki pričvršćenih na bazu. Drugi eksperiment uključivao je 3D model ljudske glave slične veličine, iako je ostala nepomična. Istraživanje vezano uz ovo postignuće objavljeno je u časopisu Cell Reports.

Postoje značajne implikacije i za kozmetičku industriju. Znanstvenici su mjesec dana nasmijali lice malog robota, uspješno replicirajući stvaranje bora.

Sposobnost stvaranja bora na laboratorijskom uzorku veličine dlana može se istovremeno koristiti za testiranje nove kozmetike i proizvoda za njegu kože koji bi trebali spriječiti, odgoditi ili ublažiti nastanak bora, objašnjava Kawai.

Unatoč spomenutom napretku, Kawai priznaje ograničenja inovativne robotske kože.

Nedostatak senzornih funkcija i nedostatak krvnih žila za opskrbu hranjivim tvarima i tekućinom znači da ne može preživjeti dugo izložen zraku, kaže Kawai. Rješavanje tih problema, dodaje na kraju, uključuje integraciju neuralnih mehanizama i perfuzijskih kanala u tkivo kože.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here