Home Biznis Viktor Lenac nakon stečaja posluje sa 85,9 milijuna kuna dobiti

Viktor Lenac nakon stečaja posluje sa 85,9 milijuna kuna dobiti

1092
0

Neto dobit brodogradilišta Viktor Lenac za prvih devet mjeseci ove godine iznosi 85,9 milijuna kuna, na što je znatno utjecao otpis obveza prema stečajnim vjerovnicima, stoji u konsolidiranom financijskom izvještaju Grupe Viktor Lenac objavljenom na Zagrebačkoj burzi. Na dobit je znatno utjecao prihod od 77 milijuna kuna koji se odnosi na otpis obveza prema stečajnim vjerovnicima, dok je preostalih 9 milijuna kuna ostvareno iz redovnog poslovanja, napominje se u komentaru Uprave uz izvještaj.

Stečaj Viktora Lenca završen je u travnju kad su najveći dioničari postali Tankerska plovidba i Uljanik. Veće udjele ostvarili su još HFP i HBOR, a manje udjele oko 350 radnika i više od 100 kooperantskih tvrtaka.

Prema podacima iz financijskog izvještaja, zadnjeg dana rujna Lenac je imao 486 dioničara. Pritom je Uljanik držao 31,46 posto dionica, Tankerska plovidba 28,45 posto, HFP 13,9 posto, a HBOR 11,02 posto.

Ukupni prihodi Viktora Lenca u prvih devet mjeseci ove godine iznosili su 310,05 milijuna kuna i bili su za 109,3 posto veći od prihoda iz istog prošlogodišnjeg razdoblja. Na iznos prihoda utjecalo je spomenutih 77 milijuna kuna otpisa stečajnim vjerovnicima.

Najveći dio ukupnih poslovnih prihoda Grupe u prvih devet mjeseci ostvareni su remontom 30 brodova (79 milijuna kuna), radovima na tri preinake (110 milijuna kuna) te dva off shore projekta (30 milijuna kuna), od kojih je jedan dovršen i isporučen naručitelju, a drugi je u tijeku.

Preostali prihodi odnose se na razne servisne usluge, prodaju materijala i otpada, te prihode od najma i zakupa.

Ukupni rashodi povećani su za 37,9 posto, na 224,07 milijuna kuna. U izvještaju se kaže da su operativni troškovi veći od planiranih te da u njihovoj strukturi najznačajniji dio čine troškovi materijala i usluga na remontnim poslovima i preinakama (169 milijuna kuna) te troškovi plaća zaposlenika (41 milijun kuna). (Hina)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here