Home Mozaik Vjenčanja postaju preskupa: raste moda tkz. “simboličnih vjenčanja”

Vjenčanja postaju preskupa: raste moda tkz. “simboličnih vjenčanja”

112
1

Simbolična vjenčanja su rastuća moda u Americi, a zadnjih godina sve ih češće možemo vidjeti i u našem susjedstvu.

Simbolično sklapanje braka je vjenčanje koje samo po sebi nema pravnu vrijednost, poput potpisa kod matičara ili crkveni obred. Općenito, biraju ga supružnici čija lokacija za svadbu nije službeno priznata poput matičnog ureda – samim time nije moguće ozakoniti valjani građanski obred. Ali to nije sve, simbolično vjenčanje često slave i oni parovi koji su odlučili ne uputiti poziv za crkveno vjenčanje ili matični ured svim gostima, koji će stoga sudjelovati samo na domjenku.

Ukratko: kod simboličnih vjenčanja vlada potpuna sloboda. Ovo vjenčanje samo po sebi ne vrijedi ništa, to je samo zabava, zapravo simbolična ceremonija. U stvarnosti, da bi se brak formalizirao, potpisi bi prvo trebali biti deponirani kod matičara, ali i to je osobni izbor. Dakle, u biti: potpišite kod matičara i onda slavite kako hoćete, trošeći koliko hoćete bez prisile i obveze. Zabavna je ideja da to organizirate po vlastitoj mjeri, birajući za slavljenika – na primjer – prijatelja ili rođaka.

Tu su i profesionalci zaduženi za organiziranje vjenčanja, koji su u susjednoj Italiji općenito plaćeni oko 500 eura (sa svim relevantnim varijablama). Usporedbe radi, “pravo” vjenčanje u Italiji u prosjeku košta 20000 eura. “U 2022. zabilježili smo 330% porast zahtjeva za simboličnim vjenčanjima u usporedbi s 2019. – objasnila je predsjednica udruženja agencija za vjenčanja Italije Liana Moca – Zahtjeva je previše i često smo prisiljeni odbiti slavlja”. Gosti ne moraju znati da je brak lažan: “U većini slučajeva rodbina i prijatelji su uvjereni da je riječ o građanskom braku i ne moraju znati ništa drugo”, organizatorica vjenčanja Elisa Orsetti rekla je za list Mattino . Ima onih koji bi se htjeli crkveno vjenčati, ali ne mogu, možda zato što su rastavljeni, pa biraju simbolično vjenčanje kao imitaciju vjerskog. U ovom slučaju, angažiraju lažnog svećenika. “Predstava kao u fikciji koja ne razmišlja o svetosti braka”, objašnjavaju iz agencije. Što mislite o ovim lažnim vjenčanjima?

Previous article“Ja imam 63. Ona ima 22. Evo što većina ljudi krivo misli o našem braku.”
Next articleBritanac vjerovao u demone, sjekirom i motornom pilom raskomadao nepoznatu ženu

1 COMMENT

  1. Pa šta će sada klerofašisti raditi.Sa’će oni proglasiti da je to napad na crkvu i

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here