Home Vijesti Vlada odustala od decentralizacije

Vlada odustala od decentralizacije

682
1

Predizborni Plan 21 Kukuriku koalicije cijelu je točku posvetio pitanju decentralizacije zemlje. U tekstu se između ostalog navodilo kako je: ‘Postojeća razina centralizacije u Hrvatskoj je prevelika i neodrživa jer vodi daljnjem rastu disproporcija i slabljenju ukupne gospodarske moći zemlje. Po udjelu lokalnih i regionalnih vlasti u javnim financijama manje od 10%, Hrvatska je među europskim zemljama bila i ostala pri samom dnu. Naš je cilj sustići razvijene zemlje Europske unije koje 20 do 25 posto svojih javnih financija raspodjeljuju na regionalne i lokalne zajednice. Decentralizacija proračunskih pozicija jedan je od realnih i izvedivih zahtjeva.’

Glavni problem ovakvog obećanja od početka su bili rokovi kojih u planu nije bilo. Obećana je tek ‘široka javna rasprava’ tijekom 2012. i 2013. godine. Radni zadatak takve rasprave bio bi u nekoliko mogućih varijanti definirati tri aspekta decentralizacije – administrativni (teritorijalni preustroj), funkcijski (podjela nadležnosti u obavljanju javnih poslova) i fiskalni (izvori financiranja) – i postaviti jasne ciljeve za svaki od aspekata decentralizacije (očekivane rezultate i učinke, vrijeme, resurse) koji ovise jedni o drugima.

Međutim, u revidiranom Planu 21 dostupnom na linku, izbačeni su čak i rokovi za javnu raspravu, a dodana fraza: ‘Smatramo da građanke i građane treba uključiti u procese oblikovanja javnih politika i – posebno, rasprave i odlučivanje o proračunima na svim razinama.’

S obzirom na činjenicu da je Vlada ‘široku javnu raspravu’ planirala provoditi 2 godine, a da početka nema na vidiku ni sljedeće godine, nameće se jasan zaključak da decentralizacije do kraja mandata ove Vlade neće biti iako se radilo o jednom od najkonkretnijih predizbornih obećanja aktualne vlasti.(rd)

1 COMMENT

  1. Politika je toliko “napuhala” korisnike na proračunu, da ni za njih nema dovoljno, a kamo za decentralizaciju novca. Konačno, svima u vlasti koji stignu do Zagreba, već na samom putu, im “ishlapi” decentralizacija.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here