Home Vijesti Vlasnik mljekare kupio spomen-područje na Blajburškom polju. Služit će za ispašu stoke?

Vlasnik mljekare kupio spomen-područje na Blajburškom polju. Služit će za ispašu stoke?

428
1

Spomen-područjena Blajburškom polju, na kojem se desetljećima održava kontroverzna komemoracija koju je prošle godine zabranila austrijska vlada, uskoro bi moglo postati livada za ispašu stoke, doznaju Novosti.

Dok organizator Počasni bleiburški vod (PBV) i dalje javno oglašava da se sudskim putem bori za povratak masovnog događaja, prije četiri mjeseca upravo ta zelena površina, osim pozornice, natkrivenog oltara i spomenika posvećenog ustaškoj vojsci, prodana je lokalnom vlasniku mljekare koji ima više od stotinu krava muzara.

Do ovakvog raspleta došlo je zahvaljujući austrijskim zakonima o nasljedstvu, ali i zbog niza propusta PBV-a, koji sada preko suda nastoji osporiti transakciju tvrdeći da se radi o njihovoj imovini prodanoj takoreći na prevaru.

Navedena pravna bitka teče još od kolovoza 2020. godine, kad je preminuo Ilija Abramović, ustaša i suosnivač PBV-a. Oko 30 tisuća kvadrata zemlje na kojoj se svake godine skupljalo više desetaka tisuća ljudi iz Hrvatske i inozemstva u zemljišnom registru glasilo je isključivo na njegovo ime.

Nakon što je umro, u raspravi o sadržaju oporuke otkriveno je da je Abramović ostavio supruzi Elfriede svu imovinu osim onih 30 tisuća kvadratnih metara. Njih je prepustio PBV-u. No onda je došlo do preokreta.

Pravni skrbnici udovice od njih su zatražili financijsku naknadu za njen udio u toj imovini, na što ona ima pravo po austrijskim zakonima. Bez obzira na oporuku pokojnog, tamošnji sustav priznaje pravo bračnom paru da pod određenim uvjetima zatraži i dobije financijsku protuvrijednost polovice takve ostavštine.

PBV je, međutim, preko odvjetnika tražio da se ova konkretna imovina u potpunosti odstrani iz ostavinskog postupka.

No povjerenik iz Klagenfurta zadužen za testament odbacio je zahtjev. U zemljišniku je, naime, Abramović naveden kao jedini vlasnik, bez druge zabilježbe ili ikakvog pisanog traga o tome da je bio nečiji povjerenik. U prijevodu, PBV je propustio poduzeti adekvatne pravne korake da osigura glatki transfer imovine u slučaju Abramovićeve smrti.

Povjerenik je donio odluku da PBV udovici doista mora isplatiti oko 100 tisuća eura, polovicu ukupne vrijednosti 30 tisuća kvadratnih metara zemlje. Oni su to odbili tvrdeći da ne žele plaćati nešto što su preko pokojnog Abramovića već u cijelosti financirali.

Njihovom odbijenicom pravni skrbnici gospođe Abramović bili su lišeni odgovornosti da predaju imovinu PBV-u.

Umjesto toga, aktivirali su zahtjev za procjenu i prodaju cjelokupnog zemljišta. Sve je procijenjeno na 217 tisuća eura. Čestice pod brojevima 826, 853, 856 i 859, koje ukupno imaju oko 28 tisuća kvadrata, prodane su tako mljekaru za 120 tisuća eura.

U ponudi je bilo i područje na kojem je natkrivena bina s oltarom i spomenikom. Te čestice nisu prodane vjerojatno zato što nisu bile interesantne blajburškom proizvođaču mlijeka i pripadajućih prerađevina.

No i bina i spomenik nalaze se na zemlji koju je austrijski sustav pravomoćno predao gospođi Abramović, plus novac dobiven od prodaje ostalih parcela.

Osim što je ovakva odluka povjerenika donesena jer nigdje nije pronašao zabilježbu PBV-a o pravu na imovinu, sama udruga je potom napravila dodatni propust i olakšala put konačnom pravorijeku. Protiv ovakve odluke, naime, nisu uložili prigovor na vrijeme pa je ona postala konačna.

Udruzi stoga nije preostalo ništa drugo nego da pokuša osporiti prodaju zemlje blajburškom poljoprivredniku, koji ju je kupio 3. travnja ove godine.

Prema neslužbenim podacima kojima raspolažu Novosti, i dalje nisu pokazali ugovore s Abramovićem i slične dokumente kojima bi nedvosmisleno mogli potkrijepiti tvrdnju da je on tek služio za njihovo višedesetljetno imovinsko širenje po Blajburškom polju.

1 COMMENT

  1. Sad će PUV( počastni ustaški vood) morati da organizuje preselenje derneka na Udbinu,Livno,Duvno,Muć,Guvno ,Ekserglave i slične metro polise.Koje bre dileje,a imadu bar 2 inženjera geodezije u članstvu i bar 10 advokata🙊🙈🙉😂🤣😅😂
    Kažu da će da dođu na dernek pretežitoo u FENDT nemačkim traktorima,samo manjina u ĐON DIR ,američkim i najboljim( ali ih prave demokrate).

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here