Home Mozaik Vodič kroz Gorski kotar: Gdje na skijanje i sanjkanje?

Vodič kroz Gorski kotar: Gdje na skijanje i sanjkanje?

514
0

Zbog pandemije koronavirusa brojna su putovanja propala pa tako i odlasci na skijanje nisu pošteđeni. Srećom u Hrvatskoj postoje mjesta gdje možemo uživati u snježnim radostima. Gorski kotar je tvoje odredište ako si se poželio snijega, skijanja i sanjkanja. A tko bolje zna gdje se uputiti nego Jelena Holenko aka Lynx&Fox, jedini licencirani vodič kroz Gorski kotar. Uz njenu pomoć sastavila sam vodič kroz snježne lokacije Gorskog kotara.

Sanjkanje u Gorskom kotaru
Odmah nam bude toplo oko srca kada netko spomene sanjkanje. Sjetimo se bezbrižnog djetinjstva, hladnoće na užarenim obrazima i osjećaja uzbuđenja svaki put kada bi kao klinci sjeli na sanjke. Evo gdje se u Gorskom kotaru možeš sa svojim klincima uputiti na sanjkanje:

Platak
Platak je postao glavni hit među Hrvatima zbog čega je moguće kupiti svega 100 dnevnih karata za pristup pokretnim trakama za sanjkaše. Računaj na veliku gužvu, stoga dođi u ranijim jutarnjim satima.

Ravna Gora
Mogućnost sanjkanja kod ugostiteljskih objekata Breza i Bijela Ruža. Oba objekta nude i hranu i piće za van. U oba objekta možeš i prespavati.

Tršće
Sanjkanje i okrepu možeš potražiti kod apartmana Jurković gdje ujedno možeš i prespavati.

Fužine
Pri izlazu s autoceste nalazi se mjesto Vrata gdje je Zabavni i paintball park Vrata u kojem je napravljeno sanjkalište.

Lokve
Mogućnost sanjkanja nudi se iznad bivšeg bistroa Jezero. Staza je osvijetljena stoga možeš sanjkati sve do 20h.

Kupjak
Moguće je sanjkati kod bivšeg objekta Gina.

Begovo Razdolje
Sanjkanje je moguće na brojnim brežuljcima ovog najviše naseljenog mjesta u Hrvatskoj.

Delnice
Jedno od popularnijih sanjkališta nalazi se kod planinskog centra Petehovac iznad Delnica. Dom ujedno nudi i hranu i piće za van.

Mrkopalj
Na području skijališta Čelimbaša uređeno je sanjkalište. Hostel Skijaški dom Mrkopalj nudi piće i hranu za van.

Skijanje u Gorskom kotaru
Mogućnosti za skijanje na području Gorskog kotara su, nažalost, ograničene. Kako ove godine nismo u mogućnosti odlaska u inozemstvo, veliki broj skijaša iz raznih dijelova Hrvatske vikendom posjećuje Gorski kotar, stoga se pripremi na velike gužve.

Mrkopalj
Skijalište Čelimbaša je otvoreno do daljnjega, ovisno naravno o vremenu i snježnim padinama. Otvoreno je od 9h do 16h, a cjelodnevna karta iznosi 100 kn, dok poludnevna 60 kn. Hostel Skijaški dom Mrkopalj nudi piće i hranu za van.

Platak
Zbog velikog interesa u prodaji se dnevno nalazi 500 ski karata, a možete kupiti dnevne, tjedne, vikend ili godišnje karte. Skijalište je otvoreno od 9h do 16h, a utorkom i petkom se organizira noćno skijanje do 22h.

Nordijsko skijanje, skijaško trčanje i klizanje u Gorskom kotaru
Ako pak želiš isprobati neke druge zimske aktivnosti, Jelena ima izvrsne ideje.

Nordijsko skijanje možeš isprobati na stazi u Ravnoj Gori, Skradu, Mrkoplju i Delnicama.

U Ravnoj Gori također možeš isprobati skijaško trčanje. U Skradu su staze napravljene na području Skradske drage, od ulaza u Skradsku dragu do vidikovca Perić. Ove staze se mogu koristiti i za hodanje. Trčati možeš i u Mrkoplju na području Zagmajne.

U Delnicama je skijaški klub Goranin Delnice uredio skijaško-trkaču stazu na nogometnom stadionu u Delnicama koja se proteže u Park šumu Japlenški vrh.

U Delnicama također možeš i klizati. Klizalište se nalazi u multifunkcionalnoj dvorani za sport i turizam i otvoreno je svaki dan od 8h do 20.30h. Cijena ulaznice se kreće od 10 do 15 kn, a najam klizaljki iznosi 10 kn. Kako je dozvoljeno svega 25 osoba po terminu, svakako dođi minimalno pola sata prije željenog termina.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here