Home Vijesti Vojak, Kantrida i Pomerio dobivaju nove parkove

Vojak, Kantrida i Pomerio dobivaju nove parkove

1943
0

Znatno prije nego li uopće počne realizacija naveliko najavljivanog novog središnjeg gradskog parka na Delti, za što će trebati riješiti još mnoge operativne detalje, Rijeka će dobiti tri manje, ali svejedno nezanemarive zelene površine na području cijeloga grada. Radi se o novouređenom parku na Vojaku, točno preko puta Orijentovog igrališta, zatim parku uz Ulicu Pomerio, neposredno ispod Osnovne škole Brajda, te onom na Kantridi, na području znanom kao Šparići, koje u najvećem dijelu prati zavojitu Ulicu Silve Milenića Lovre. Zbrajanjem njihovih tlocrtnih površina, dolazimo do oko 19.000 četvornih metara, odnosno gotovo dva nova hekatara uređenih zelenih površina na širem području Rijeke, čiji je jedan od glavnih nedostataka upravo premalen broj parkova.
Ovih je dana Odjel gradske uprave za komunalni sustav raspisao postupak javne nabave za uređenje novog parka na Vojaku veličine 4.200 četvornih metara, koji se trenutno koristi kao improvizirana parkovna površina za okolne zgrade, a koja u jednom dijelu ima nešto drveća i neurednog travnjaka.
– Obavit će se kompletno hortikulturno uređenje, zadržavajući postojeće vrijedno zimzeleno raslinje uz obnovu novim autohtonim biljnim vrstama od kojih ističemo masline, murve, albizije, ginko bilobu, lagestroemiju, judiće i razne grmove te novi travnjak, najavljuju iz Gradske uprave. Osim toga, Vojak će u novom parkiću dobiti i dječje igralište za mališane od tri do sedam godina na prostoru veličine 480 četvornih metara, a postavit će se tobogan, klackalica, ljuljačke i vrtuljak. Također, uredit će se i transverzalne glavne pješačke staze i niz manjih poprečnih staza kako bi se omogućio pristup parku s više strana, postavit će se i nova javna rasvjeta uz njih, zatim slavina s pitkom vodom u centralnom dijelu parka te klupe i košarice za otpatke. Projektnu dokumentaciju izradila je tvrtka RPI d.o.o. iz Rijeke, planirani rok izgradnje je 75 radnih dana, a s obzirom da postupak javne nabave obično traje oko mjesec i pol dana, početak radova se može očekivati do konca ove godine.

Sportski park Šparići

Naš je list već najavljivao uređenje tematskog sportskog parka na Kantridi, točnije na području Šparića koje se nalazi iznad novog bazenskog kompleksa i prati Ulicu Silve Milenića Lovre. Sam početak uređenja parka Šparići realno se ne može očekivati tako brzo, budući da se prije ishodovanja građevinske dokumentacije trebaju prvo riješiti složeni imovinsko-pravni odnosi, jer se na dijelu gradskog zemljišta koji je predviđen za buduću zelenu zonu nalaze se potleušice »3. maja«, koje je ova tvrtka bila davno podigla kao privremeni smještaj za svoje radnike, a u nekima još i danas žive. Ipak, za ovaj je park dovršen idejni projekt koji je izradio zagrebački Institut za primijenjenu ekologiju Oikon, tako da se već sada može dobiti okvirna slika kako će nova zelena površina na Kantridi konačno izgledati, iako će realizirano rješenje možda u kojem detalju odstupiti od izrađene 3D simulacije. Podsjećanja radi, spomenimo da se idejno rješenje očekivalo još u lipnju ove godine, no zbog zakonskih izmjena koje su uvjetovale ponavljanje geodetskih podloga, sve se oduljilo do jeseni, a sada još predstoji rješavanje spomenutih imovinsko-pravnih pitanja i nakon toga ishodovanje prvo lokacijske, te građevinske dozvole.
– Izrađivač projekta se jako potrudio oko prethodnih analiza samog rješenja, tako da je pozicioniranje raznih sadržaja u parku razvijao u kontekstu cijelog susjedstva zelene površine. Također, prilikom izrade projekta veliku se važnost pridavalo i osiguranjem lijepih vizura iz samoga parka, pa se recimo iz jednog dijela za dobrog vremena može vidjeti sve do Velih vrata, napomenuo je pročelnik Odjela gradske uprave za razvoj, urbanizam i upravljanje zemljištem Srđan Škunca. Inače, sam je park velik čak 11.500 četvornih metara, što je po površini nešto malo manje od, recimo, južnog dijela Parka heroja na Trsatu (između Marčeve i Rakovčeve ulice), iako nije kao trsatski koncentriran na jedno mjesto, nego je po obliku »razvučen« uz šire područje Ulice Silve Milenića Lovre. Najveći dio parka će se kaskadno spuštati od Ulice Marina Jakominića sve do Istarske ulice, dok se jedan dio parka nalazi iznad slijepog dijela Pionirske ulice. S obzirom na sportske sadržaje na Kantridi, poput novog bazenskog kompleksa i »starog« nogometnog igrališta, ali i buduće rukometne dvorane u neposrednoj blizini na Zametu, ovaj će park imati neke sportske elemente, pa je tako u njegovom južnom dijelu planirano boćalište, u jednom dijelu izradit će se i manje košarkaško igralište s amfiteatralno postavljenim gledalištem, a u dijelu će biti smješten i manji fitness na otvorenom, gdje će se rasporediti nekoliko sprava za atletski program, te za terapijsko vježbanje. Cijeli park bit će povezan stazama širokim 1,6 metara, koje će se osim za šetnju u jednom dijelu moći koristiti i za vožnju biciklom. Jasno, osim za sport, park će imati i sadržaje namijenje relaksaciji i predahu u zelenilu, poput klupa i odmorišta, a na dvije lokacije, na krajnjem sjevernom i krajnjem južnom dijelu, smjestit će se i dječja igrališta s uobičajenim sadržajima. U sjevernom dijelu predviđa se urediti čak i parkirna površina za posjetitelje koji ne stanuju u neposrednoj blizini.

Lokacijska dozvola za Pomerio

U idućoj godini bi s radovima trebalo započeti i na lokaciji novog planiranog parka uz Ulicu Pomerio, s obzirom da je idejni projekt dovršen, a za koji dan će se zatražiti lokacijska dozvola. Dosada je ovdje bio donekle uređen tek južni dio uz Pomerio, gdje se nalazi dječje igralište, no planira se preurediti kompletna zona od 5.200 kvadrata koja doseže do ispod zida Marinkovićeve ulice, a unutar čega će 3.200 četvornih metara zauzimati sam park. Naime, zahvat obuhvaća i postojeće stubište na istočnoj strani parka (uz staro rodilište) te preuređenje Rendićeve ulice sa zapadne strane, koja će dobiti novi nogostup i nešto manje od 10 iscrtanih parkirnih mjesta. Unutar parcele koja će se preurediti u park srušena će biti stara kamena kuća te trafostanica koja će se premjestiti pod zid Marinkovićeve i bit će prva u potpunosti podzemna trafostanica na riječkom području. Kako smo već pisali u našem listu, idejno rješenje parka Pomerio predviđa promjenu južnog dijela na način da će se izraditi reprezentativno stubište koje južni ulaz u park idejno povezuje s osi kretanja pješaka kroz kompleks Zagrad, a koji se nalazi preko ceste. U središtu parka bit će travnjak, a okruživat će ga stazice koje se kaskadno spuštaju, s obzirom da je cijela površina smještena na nagibu. U sjeverozapadni dio budućeg parka premješta se dječje igralište s pratećim sadržajima, kako bi bilo bliže školi i vrtiću te kako bi se odmaknulo od prometnog Pomeria, dok će se u sjeveroistočnom dijelu nalaziti jedna novost među sadržajima riječkih parkova, a radi se o odmorištu sa stolovima i ležaljkama namijenjenim odraslima. Na središnjem dijelu sjeverne zone parka smješten je vidikovac, od kojeg se kroz Zagrad gleda sve do Dolca, a ispod kojeg se nalazi i javni zahod, što je također prvi takav sadržaj u sklopu riječkih zelenih površina. Idejni projekt izradio je studio Giauliani Zuliani sa suradnicima Lukom Jelušićem i Biom Gec, a treba naglasiti kako je cijeli park unatoč konfiguraciji terena prilagođen invalidnim osobama jer staze i stubišta prate i blago nagnute rampe za invalidska kolica. (novi list)

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here