Vijesti

Vojko Obersnel: Nisam obmanuo Sabor i Gradsko vijeće!

Vojko Obersnel: Nisam obmanuo Sabor i Gradsko vijeće!

Na tekst objavljen na našem portalu pod naslovom “Obersnel obmanuo Sabor i Gradsko vijeće?!”, reagirao je gradonačelnik Vojko Obersnel. Njegovu reakciju objavljujemo u cijelosti:

Tekst govori o mom izboru za vanjskog člana saborskog Odbora za lokalnu samoupravu u kojeg sam, prema tvrdnjama i insinuacijama portala rijekadanas.com, izabran jer sam obmanuo Gradsko vijeće Grada Rijeke i čitav Sabor. Naravno, sve to nije točno i riječ je tek o zlonamjernim podmetanjima portala u vlasništvu čelnika meni oporbene političke opcije Lista za Rijeku, očito s ciljem sakupljanja jeftinih političkih bodova na moj račun.
Teza ovog portala jest da sam prevario Sabor i Gradsko vijeće jer sam na javni poziv kojeg je raspisao saborski Odbor za izbor, imenovanja i upravne poslove, a temeljem kojeg je su imenovani članovi saborskog Odbora za lokalnu samoupravu, kao gradonačelnik poslao prijavu za tu poziciju, iako je to trebalo učiniti Gradsko vijeće. No, ja nikoga nisam prevario već Saboru jasno napisao da prijavu šaljem ja kao gradonačelnik isključivo zato jer Gradsko vijeće nije bilo u zasjedanju u periodu kada je bio otvoren poziv za imenovanje u spomenuti Odbor. Naime, prijaviti se za članstvo u Odboru bilo je omogućeno isključivo putem javnog poziva koji je objavljen 11. siječnja 2017. godine i bio otvoren 15 dana, dakle u periodu u kojem, prema svom Poslovniku, Gradsko vijeće Grada Rijeke ne zasjeda. Vijeće redovito zasjeda između 1. veljače i 31. srpnja te između 15. rujna i 31. prosinca.
Dakle, nikog nisam prevario ili obmanuo, a zašto Sabor u svojim dokumentima spominje Gradsko vijeće, to treba pitati Sabor Republike Hrvatske. Jer prijavu sam im, uz cjelokupno obrazloženje, poslao kao gradonačelnik i jasno objasnio da Gradsko vijeće ne zasjeda u razdoblju trajanja natječaja.
Naime, niti jedno tijelo Grada Rijeke pa tako niti ja kao gradonačelnik nikada prema Saboru nismo uputili dokument na osnovu kojeg bi se moglo zaključiti da postoji odluka Gradskog vijeća Grada Rijeke vezana uz moje imenovanje za člana saborskog Odbora za lokalnu i područnu samoupravu.
Baš naprotiv, u prijedlogu za imenovanje na ovu funkciju kojeg sam potpisao ja kao gradonačelnik, a ne Gradsko vijeće, stoji kako Gradsko vijeće Grada Rijeke, u vremenu u kojem je bio otvoren poziv za prijavu na ovu funkciju, sukladno svom Poslovniku, jednostavno ne zasjeda. Samo zato sam osobno slao prijedlog imenovanja, u kojem je jasno objašnjeno da Gradsko vijeće ne zasjeda. A na osnovu baš tog dopisa Sabor je donio odluku o imenovanju.
Sve ovo, uopće ne sumnjam, jasno je i autoru teksta koji svjesno ulazi u jeftine obračune, očito potpuno zanemarujući činjenicu da Rijeka bez moje prijave ne bi imala svog predstavnika u saborskom Odboru za lokalnu samoupravu. Jer da ikog zanima istina, u tekstu kojeg ispravljam bio bi naveden i stav Sabora Republike Hrvatske o ovoj temi.
I na kraju, možda se ova bura oko procedure diže jer netko od gradskih vijećnika na mom mjestu u saborskom Odboru vidi sebe. Ako je tako, mogu tek reći da vjerujem da kao aktualni potpredsjednik Odbora regija EU i s desetogodišnjim iskustvom predsjedanja Udrugom gradova, imam dovoljno iskustva i znanja za obavljanje te funkcije, ali i ponoviti da je prijava na ovu dužnost bila moguća samo u periodu u kojem je bio otvoren javni poziv. Stoga, ukoliko me Vijeće odluči smijeniti s te funkcije te u tome i uspije, Rijeka će biti bez svog predstavnika u tom tijelu. A biti bez zastupnika u saborskom odboru koji se bavi lokalnom samoupravom, sigurno nije u interesu građana Rijeke, zaključuje Obersnel u reakciji.

Midas

Click to add a comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Vijesti

More in Vijesti

Pješak teško ozlijeđen nakon prelazeći cestu na crveno!

spJanuary 16, 2019

Promjena vremena: Stižu olujna bura i snijeg

spJanuary 16, 2019

Rekorder tjedna napuhao 1,80 promila

spJanuary 15, 2019

Tri potresa u sjevernom Jadranu

spJanuary 15, 2019

Komadina očekuje ostavku direktora Ekoplusa

spJanuary 14, 2019

Prijetio oružjem pa opljačkao kladionicu

spJanuary 14, 2019

Jedna osoba teže, četiri lakše ozlijeđene u prometnim nesrećama prošlog vikenda

spJanuary 14, 2019

22-godišnjak jurio zaobilaznicom 153 km/h!

spJanuary 14, 2019

Tvrtka Rijeka 2020 namjerno izbjegla naziv ‘Fiume’ na busevima Autotroleja!

spJanuary 12, 2019

Copyright © 2017 Rijeka danas.