Home Vijesti Vojko Obersnel postao predsjednik Udruženja antifašističkih boraca

Vojko Obersnel postao predsjednik Udruženja antifašističkih boraca

142
0

Na službenoj sjednici Gradskog odbora Udruženja antifašističkih boraca i antifašista Rijeke bivši gradonačelnik Grada Rijeke Vojko Obersnel izabran je za predsjednika udruge, Dragutin Rađenović za njegovog zamjenika i Luka Sušić za tajnika.

Obersnel se nakon izbora obratio članovima udruge:

Udruga antifašističkih boraca i antifašista doživljavana je dugo vremena kao udruga koja okuplja sudionike Narodnooslobodilačke borbe no takvih je članova, nažalost, zbog godina, sve manje. Naravno, i dalje postoji potreba za njegovanjem tradicije i sjećanja na NOB, ali antifašizam danas treba promatrati i razumjeti u kontekstu borbe protiv supremacije odnosno dominacije jačih i nadmoćnih nad slabijima i nezaštićenima, također i u kontekstu zalaganja za ljudska prava, prava manjina i manjinskih skupina. Moj angažman u Udruzi antifašističkih boraca i antifašista Rijeke odvijat će se na tom tragu. Cilj mi je okupiti i u rad udruge uključiti i mlađe ljude te povećati broj članova udruge, a samu udrugu i njene aktivnosti učiniti još vidljivijima i prepoznatljivima u kontekstu javnog života našeg grada.

Obersnel je govorio o novim izazovima za antifašizam, pojavama ekstremno desničarskih ideologijama koje šire rasnu, nacionalnu i vjersku netrpeljivost:

– Nažalost, svjedoci smo ovim pojavama u mnogim zemljama Europe pa tako ni Hrvatska nije imuna na ova suluda veličanja ideja koje su posijale toliko smrti na našem kontinentu. Upravo zato, rad s djecom i mladima, učenje i razumijevanje povijesti i povijesnih procesa, vrijednosti i tekovina antifašizma, neizmjerno je važno za očuvanje i daljnje razvijanje sloboda koje uživamo i u kojima živimo.

Previous articleStudent umro 10 sati nakon što je pojeo tjesteninu koju je čuvao pet dana
Next articleBiskup krivo namjestio budilicu, zaspao i propustio božićnu polnoćku

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here