Home Vijesti Vrhunac je toplinskog vala!

Vrhunac je toplinskog vala!

176
0
badd8fab e3fc 49f4 af35 2aa72b56d023
badd8fab e3fc 49f4 af35 2aa72b56d023

Danas se očekuje pretežno sunčano i vruće vrijeme diljem Hrvatske, a ponegdje će biti i vrlo vruće. U unutrašnjosti zemlje poslijepodne se očekuje jači razvoj oblaka s mogućnošću lokalnih pljuskova s grmljavinom, posebno u Gorskoj Hrvatskoj i unutrašnjosti Dalmacije.

Vjetar i Temperature

Vjetar će biti slab do umjeren istočni, dok će na Jadranu biti sjeverozapadni i jugozapadni, uz buru u jutarnjim satima. Najviša dnevna temperatura zraka kretat će se između 32 i 37°C. Ovo je dio toplinskog vala koji će trajati nekoliko dana.

Upozorenje na Toplinski Val

Državni hidrometeorološki zavod (DHMZ) izdao je upozorenje na toplinski val, osim za osječku, karlovačku i gospićku regiju. Građanima se savjetuje da poduzmu mjere zaštite protiv ekstremno visokih temperatura, posebno da zaštite djecu i starije osobe te da prate savjete nadležnih tijela. DHMZ također upozorava na moguće kvarove na infrastrukturi zbog visokih temperatura.

Noćne Temperature

Temperature su diljem Hrvatske bile visoke i tijekom noći. U Dubrovniku je automatska postaja DHMZ-a mjerila oko 30°C, kao i u Senju. Split je imao noćne temperature između 28 i 29°C, Rijeka 28°C, dok je u Šibeniku zabilježeno 27°C. Knin je jučer u 14 sati imao 36°C, a temperatura je do jutros pala na 21°C. Osijek je u ponoć imao 24°C, a jutarnja temperatura je bila 21°C. U Zagrebu je jutros izmjereno 22°C, dok je u ponoć temperatura bila 26°C.

Sutrašnja Prognoza

Sutra se očekuje pretežno sunčano vrijeme s vrlo vrućim poslijepodnevom. Unutrašnjost zemlje neće biti posve stabilna, te se lokalno mogu očekivati pljuskovi praćeni grmljavinom, posebno na sjeverozapadu zemlje, u Gorskoj Hrvatskoj i unutrašnjosti Dalmacije. Vjetar će biti slab do umjeren istočni i sjeveroistočni, dok će na Jadranu biti sjeverozapadni i jugozapadni.

Jutarnje temperature će se kretati od 18 do 23°C, na Jadranu između 24 i 28°C. Najviša dnevna temperatura bit će između 33 i 38°C.

5cf64ea5 7b01 4ecc 8e6f 632caefaf5eb
5cf64ea5 7b01 4ecc 8e6f 632caefaf5eb

Nastavak Toplinskog Vala

U nastavku tjedna očekuje se pretežno sunčano vrijeme uz vrlo veliku opasnost od toplinskog vala. Dani će biti vrući i vrlo vrući, a noći tople, posebno na obali. Unutrašnjost zemlje neće biti posve stabilna, te se poneki pljusak praćen grmljavinom može očekivati u poslijepodnevnim satima, osobito u četvrtak u Gorskoj Hrvatskoj i unutrašnjosti Dalmacije, a u subotu u središnjoj Hrvatskoj.

Savjeti za Održavanje Zdravlja Tijekom Toplinskog Vala

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) poziva građane na oprez tijekom vrućina. Toplinski udar je iznenadni kolaps organizma koji nastaje zbog naglog i prekomjernog povišenja tjelesne temperature te nemogućnosti organizma da se hladi znojenjem. Građani bi se trebali pridržavati sljedećih preporuka:

  1. Rashladite tijelo i pijte dovoljno tekućine kako bi urin bio svijetle boje.
  2. Redovito pijte negaziranu vodu i niskokalorične napitke bez kofeina, alkohola i šećera.
  3. Izbjegavajte boravak na direktnom suncu u razdoblju od 10 do 17 sati.
  4. Osobe koje rade na otvorenom trebaju se češće odmarati, skloniti u hlad i piti vodu svakih 30 minuta.
  5. Tuširajte se ili kupajte u mlakoj vodi.
  6. Nosite laganu i široku svijetlu odjeću od prirodnih materijala.
  7. Koristite laganu posteljinu bez jastuka kako biste izbjegli akumulaciju topline.
  8. Jedite češće male i tekućije obroke.

Pridržavanje ovih mjera pomoći će vam da se zaštitite od ekstremno visokih temperatura i očuvate svoje zdravlje tijekom toplinskog vala.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here