Home Najnovije Za stan od 100m2 22.000 kuna poreza godišnje?

Za stan od 100m2 22.000 kuna poreza godišnje?

1102
9

Jutarnji list je izradio simulaciju poreza na imovinu, koji bi trebao iduće godine stupiti na snagu. U prvoj fazi provedbe taj bi porez trebao biti samo drugo ime za komunalnu naknadu, no što kasnije? U Ministarstvu financija vlada pravi zavjet šutnje, iako bi novi zakon o porezu na imovinu na snagu trebao stupiti već početkom sljedeće godine.


Novinari Jutarnjeg lista uzeli su kao poreznu osnovnicu prosječnu tržišnu vrijednost nekretnine, a kao poreznu stopu odabrali su dva posto, koja se koristi u mnogim europskim zemljama. Evo izračuna: za stan od 100 kvadrata u Zagrebu, uz prosječnu tržišnu cijenu od 2.500 eura, godišnji porez na stan mogao bi iznositi 37.000 kuna.

Za stan iste kvadrature u Rijeci bi se uz prosječnu tržišnu cijenu od 1.500 eura plaćalo godišnje 22.000 kuna, u Splitu uz tržišnu cijenu od 2.400 eura porez bi iznosio 36.000 kuna, a u Osijeku uz tržišnu cijenu od 1.000 eura godišnji porez na stan bi bio 15.000 kuna.

Dubravko Ranilović, predsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri HGK, kaže kako oko novog poreza ima niz pitanja za Vladu: ‘U načelu je to dobro i bilo je vrijeme da netko napokon pokrene taj porez. Međutim, ne na ovakav način! Sve se drži u tajnosti. Ne zna se niti jedna konkretna brojka, pa se stvara pomutnja i među građanima i na tržištu. Osobno sam za, ali ne prije nego što se ispitaju svi efekti na tržište i benefiti. Ima tu mnogo pitanja. Što će država s gomilom svoje imovine koju ne koristi? Hoće li sama sebi naplaćivati porez? Što je s poljoprivrednicima koji jedva spajaju kraj s krajem? Nije isto kada netko ima tri kuće na selu u Slavoniji, gdje nitko ne želi živjeti jer selo propada, ili kuću u Dubrovniku. Time će se do kraja uništiti selo – rekao je Ranilović.

Neovisni ekonomisti kažu, pak, da bi najavljeno uvođenje poreza na imovinu moglo predstavljati dodatni udarac ionako zamrlom tržištu nekretnina. Prije svega, ističe Maruška Vizek s Ekonomskog instituta, srednji sloj, koji je dosad najviše kupovao novogradnju, znatno će manje ulagati u nekretnine, a posljedica će biti nastavak umiranja građevine. S druge strane, današnji umirovljenici, koji su tijekom svog radnog vijeka ulagali upravo u nekretnine, iz svojih malih mirovina neće moći plaćati novi porez, pa će dio imovine odlučiti prodati. ‘Posljedica svega bit će daljnji pad cijena nekretnina, iako on neće prevelik’, ocjenjuje Vizek

9 COMMENTS

 1. Zašto bi zbog ovog poreza trebalo “zamrijeti tržište nekretnina”? Baš obrnuto, ovo bi ga itekako pokrenulo. Porez bi bio dobar poticaj da se nekretninu ili iznajmi ili proda a ne da se čeka i drži cijena. Prije koji mjesec je objavljen podatak o 800 neprodanih stanova u novogradnji u Rijeci, da li će ovaj porez potaknuti investitore da smanje cijene i obave prodaju umjesto da drže cijenu.

  I zašto bi trebao pogoditi umirovljenike? Ako sam dobro shvatio ne bi se plaćao na nekretninu u kojoj se živi, a ako imaju “viška” neka je daju djeci ili prodaju.

 2. @Nome: Slažem se s tvojim mišljenjem.
  Famu oko poreza na imovinu dižu banke i pretvorbeni lopovi jer će uvođenjem ovog poreza oni biti najviše oštećeni budući da je to porez na neaktivnu imovinu.
  Evo primjera: Erste bank samo na području PGŽ prije nekoliko mjeseci imala je 280 stanova (ovrhe, stečajevi). Mogu misliti koliko je na razini države, a pogotovo kod većih banaka poput Privredne i Zagrebačke.
  Ovaj zakon ne “kači” stanove u kojima se stanuje, ali ako imaš još npr. dva stana, možeš ih iznajmljivati (i naravno prijaviti podstanare) i na zaradu od iznajmljivanja plaćati porez, ali ne i na imovinu. Dakle, onaj koji je do sada legalno prijavljivao podstanare i plaćao porez, nakon uvođenja poreza neće dobiti dodatni porez.
  Ovo je porez na neaktivnu imovinu – ako imaš plati, ili je aktiviraj (iznajmi, prodaj…).
  Ako imaš vikendicu ili starinu, ma koliko bila (ne)vrijedna – to ti je mrtvi kapital, aktiviraj je. Inače je luksuz, a to se plaća.
  Možda će i nekretnine dobiti normalniju cijenu – nitko od vlasnika nekretnina nije se bunio kada se uveo euro i njihova imovina poduplala vrijednost – stanovi od npr. 70.000 DEM praktički su postali vrijedni 70.000 eura ili 140.000 DEM. Toga se ne sjećate?

 3. Gospodin Linić i njegovo ministartvo ovim aktivnostima uvođenja poreza na imovinu zapravo direktno zagovora ponovno uvođenje društvenih stanova. Naime nema nikakvog rezona uvoditi dodatni porez na imovinu ako istovremeno ne postoje mogućnosti korištenja poreznih olakšica.

 4. Smiješni ste, na svakom pojedinom primjeru ove države vidimo da se država financira širokim poreznim opterećenjem najšireg sloja građana a da se nekako veliki uvijek nađu s one “dobre” strane tih poreznih rješenja pa tako nema poreza na dividendu, zaradu od ulaganja i ostala sranja, dok se vama dere 25% poreza na hranu, odjeću i ostala sranja koja su nužno neophodna za funkcioniranje pojedinca.

  Recite mi, ja u firmi kad kupim cipele i uzmem R-1 meni se odbija 25% poreza jer država kaže da imam pravo odbit porez za sredstvo kojim zarađujem novac – dakle totalno naopak primjer, umjesto da se oporezuje baš to s čim se zarađuje i ostvaruje profit mi smo okrenuli ploču pa baš tu stavili 0%, dok recimo baka od 80 godina kojoj cipele koriste da se ne smrzne dok ode do dućana i nazad, e ona mora platiti 25% iako od te investicije nema nikakvu financijsku korist – a to bi porezi trebali raditi.

  I u tom sistemu, vi mislite da će građani dobro proći? Glupi ste i zatucani, naša država ŽIVI samo da bi se financirala od građana a onda tu birokratska kasta na svakom tom godišnjem budžetu ukrade 10% eto jer ste vi glupi i nije vas briga gdje idu vaše pare.

  Financiramo 250 tisuća bosanskih veterana koji se nisu borili za Hrvatsku nego za Hrvate u Bosni, zahvalili smo im se tako što smo im nakon rata dali sve moguće beneficije i prava, pa su nakon rata u miru napustili ono za što su se borili. To je dakle 250 tisuća mjesečnih plaća, naknada djeci i udovicama, mirovina, troškova liječenja i terapija – oko 500 milijuna mjesečno.

  Sad država iako postoji porez na promet nekretnina, izmišlja novi porez, dakle nakon što si platio porez na promet nekretnina prilikom kupovine sad ćeš imat porez na IMANJE nekretnine, dakle kupio si jučer u dućanu salamu i danas ti je ostala jer nisi cijelu pojeo i država će ti danas uzet dio salame jer ju nisi pojeo.

  Privatno vlasništvo je nekad bilo nedodirljivo, imam kuću i moja je, ako je hoću zapustit da propadne TO JE MOJA ODLUKA, odluka u kojoj ja sebi sam nanosim štetu al to državu ne smije dirat dok god ja tu štetu ne činim drugom.

  Ali naravno, tu dolazimo do tih stotina stanoova – naravno to bi trebalo oporezivat, al posebnim porezom za firme koje se bave takvom djelatnošću a ne SVIM GRAĐANIMA – u RH ima oko 700 tisuća stambenih objekata, dakle ako uzmemo totalno nerealan izračun da je 700 tisuća istiih stanova i da će svatko platiti 100 kuna godišnje, u masi poreza zapravo se gubi onda to opravdanje uvođenja kako bi se pokrenulo tržište neprodanih koje sve zajedno mogu činiti brojku od 10 tisuća stanova, dakle zbog 1 posto ostalih 99 posto će dobiti novi porez, dok će onih 1 posto svoj porez riješit jednokratnom prodajom tih stanova, mi građani ćemo taj porez nastavit plaćati svake godine, pa ćemo za 10 godina državi dati 10% svoje vrijednosti nekretnine. Jel vama jasno što se uvodi, imaš auto i nakon pet godina državi moraš dati šoferšajbu i zadnje kotače jer eto, voziš se autom. Nema veze što plaćamo komunalne, i sve ostale poreze kojima nema šta nije regulirano….

  Dakle na kraju zaključak, zato što njih par velikih igrača na tržištu drži određen al finalan broj i to minoran broj stambenih prostora mi svi ostali ćemo sad počet plaćat.

  Ima jedna stara, jednom uveden porez je teško ukinut.

  A vi dobro vidite u proteklih 20 godina na čiju grbaču računaju neoliberalni komunjarski sinovi koji su si uzurpirali vlast već 20 godina – samo naprijed, dajte im priliku, možda su sad odjednom postali “dobri”

  ljudska glupost nema granice, al ljudska ovisnost o samozavaravanju me fascinira, niste glupi al opet niste u stanju izvuć pouku i reći a ne, zajebali ste nas 100 puta nećemo opet ovo popušit….

  Il naravno, se radi o Nomeu, neoliberalnom proljevu koji je već dokazao svojim stavovima da je direktan igrač tih neoliberalnih komunjarskih govana, hej odatle on dobija plaću, sigurno neće tu pljuvat po svojim gazdama.

 5. naručeni, ima tu i tamo koja suvisla, al jedva. neoliberali se zalažu za što manje poreze, a komunjare su komunjare, oće javni sektor što jači, javnu potrošnju, socijalu, plansku ekonomiju. ko da si rekao drveno željezo.
  primjer s cipelama ti je isto van pameti. nisi ti oslobođen poreza kad uzmeš r1, nego ti se odbija od osnovice. pa plaćaš porez na ono šta zaradiš, a ne na ono šta NE zaradiš (konkretno kupiš cipele). a, ako bakici skineš porez na cipele, to je lijepo, al od toga jedva kakva korist, čitaj populizam. a ako rasteretiš privatni sektor potičeš privatni sektor pa imaš veći standar, više radnih mjesta i kasnije više love u državnoj kasi.
  šta se same teme tiče, ideja nije loša, ja se bojim izvedbe budući su ovi na vlasti notorni nesposobnjakovići pa može ispast više štete nego koristi. ali načelno, stanovi su preskupi i za kupit i za iznajmit, ljudi smatraju da moraju imat svoje stanove pa si stavljaju kredite oko vrata, nema mobilnosti radne snage. a znam x baba koje drže nasljieđen praznu rupčagu jer ga prodaju već godinama a ne spuštaju ludu cijenu, a podstanare neće jer će im uništit pločice iz doba informbiroa.
  tako da treba nešto poreznom politikom pokušat, ali pametno i dugoročno i znat šta se hoće postić, a ne od danas do sutra samo napunit kesu

 6. Dok se ne vidi konačan prijedlog zakona, ne možemo biti sigurni kako je točno zamišljeno provođenje i naplaćivanje, ali po do sada iznesenom – nekretnina u kojoj se živi bi bila izuzeta od oporezivanja, čak ne bi trebala biti (dodatno) oporezovana ni nekretnina koja je iznajmljena i *prijavljena* državi (čitaj plaćen porez).

  I u čemu je onda problem?

  Pročitajte roman “Lisac u kokošnjicu” od Kishona, ako vam treba poduka o principu oporezivanja, ali ukratko, onome tko ima trokrilni ormar razrezat će veći porez nego onome tko ima dvokrilni (ili bi mogao imati) 🙂

  BTW nepovredivost privatne imovine vrijedi samo kao zaštita od oduzimanja, a i to ne uvijek , ali ne štiti od načina upotrebe.
  “nome naručeni komentar” probaj usred grada uzgajt svinje u kući ili stanu, pa da vidim koliko bi ti pomogao “argument” o nedodirljivosti privatnog vlasništva.

  Inače oporezivanje nekretnina nije nikakv izum “komunista”, u Zagrebu u Ilici možete vidjeti solidan broj zgrada sa zazidanim prozorima – zazidani su jer se iznos poreza (neko vrijeme) određivao na temelju broja prozora.

 7. ouyea da neoliberalni komunjare, bili su komunjare (ne komunisti) a danas su neoliberalni rušitelji prava i zakona, da – drvano željezo ako je tebi tako lakše

  ja sam imao nešto ekonomskog obrazovanja i moji primjeri bakice, cipela i oporezivanja polazi iz te osnove oporezivanja, nečega što nekome omogućuje nepravednu prednost ili slično, fore s oporezivanjem kompletnog stanovništva su izmišljene u vrijeme engleske nesolventnosti davnih 1600 i nekih.

  Dakle, porez ne smije biti izvor financiranja države, država ima tisuću načina kako zaraditi pare, pogotovo jer je i zakonodavac i može sebi namjestiti tržište i monopol i šta god hoćeš, a porezi ne bi smjeli uopće ić državi nego samo lokalnoj zajednici, samoupravi. AL naravno, kome ja to pričam, tebi je teško shvatiti da je SDP u RH najveći promotor neoliberalnog modela, i to ne govorim iz pičke materine nego dokazano provedenim zakonima, čak je i onaj ludi jebeni HDZ ljevlji od sdpa jer je uveo milijardu socijalnih naknada (kojima kupuju glasove) al to je inače modus operandi ljevih stranaka.

  Treba opalit poreze na nekorišteno zemljište, ali zašto ne pogledamo primjere oko sebe, re cimo u Engleskoj, imaš to lokalno mjesno vijeće koja određuje kome će biti opaljen kazneni porez ako netko zapušta vlastito imanje i šteti recimo imidžu mjesta (cijela Engleska je zaštićena građevinska zona, kao i kod nas) i onda ako netko ne čisti svoju travu imaju mu pravo opalit kaznenii porez od ja mislim 8 posto, pa se ti vrti na prstu, 14 godina ne čistiš okućnicu, mjesno vjeće ti odzuzme imovinu zbog duga i stvar riješena – al to se odnosi na pojedince i pojedine slučajeve – mi tu dopuštamo da se opali porez na nešto što je ova država već oporezivala.

  Pa do kada ćete biti idioti i opravdavat kad vas neko kara u dupe? jeste li vi pali s marsa il kao Nome imate u tome direktnu korist?
  Odi reci Amerikancu da će platiti porez na zemljište koje je već jednom platio, sutra bi uzeli puške i zauzeli glavni grad, abortus ovo ono, al pare iz džepa uzimat ljudim se ne usude jer ljudi tamo itekako krvavo ih zarade – a kod nas, kompletna kasta birokrata, političara od malenih nogu koji nikad nisu radili negdje nego im je prvi posao bio u nekoj upravi, e kod nas ti konstantno nalaze nove niše gdje opalit porez.

  Pa jel vama građanima jasno da plaćate najvišu stopu poreza po glavi na svijetu, skoro 60% kad se uračuna i porez na dobit od 35 % nama se stranci smiju.

  Dođu veliki kapitalisti, lopovi iz Amerike i ne usude se ulagati jer misle, ma ovo će sutra propast, ovo nije prava zemlja…..

 8. “Dakle, porez ne smije biti izvor financiranja države, država ima tisuću načina kako zaraditi pare, ” ovo je za Nobleovu nagradu 😉
  Nego ti država treba ispostavljati svaki mjesec fakturu za vojsku, policiju, školstvo, sudstvo, zdravstvo, socijalu, poticaje, …

  Inače u USA “obični, mali” ljudi plaćaju (relativno) veći porez od bogataša pa osim nešto protestiranja po parkovima nisam, baš vidio da su digli “kuku i motiku”. A kada je Americi najbolje išlo porezi su, ovaj put za bogate, išli i do 90%.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here