Home Vijesti Zadnji dan E-konzultacija: Građani nemaju ništa protiv proglašenja riječke svečane zastave

Zadnji dan E-konzultacija: Građani nemaju ništa protiv proglašenja riječke svečane zastave

780
0
Foto: Mirko Jovičić

Javno savjetovanje sa zainteresiranom javnošću o uvođenju svečane gradske zastave, koje je 12. veljače otvoreno na službenim stranicama Grada Rijeke, otvoreno je još danas. O prijedlogu, koji je podnio Klub vijećnika Liste za Rijeku, raspravljat će se na jednom od narednih sjednica Gradskog vijeća, piše La voce del popolo.

Podsjećamo, riječki parlament je 1998., a nakon toga i 2016. godine, izglasao prijedlog da službena zastava grada postane povijesna trobojnica, s krunom i tekstom Indeficienter. Međutim, oba puta je Ministarstvo uprave odbilo odluku Gradskog vijeća i trenutno pitanje ostaje neriješeno. Nakon što je Ministarstvo odbilo drugi zahtjev Grada, Upravni sud u Rijeci poništio je odluku Ministarstva, koje je nakon toga od Grada tražilo novu prilagodbu odluke iz 2016. godine s Pravilnikom o postupku dodjeljivanja grbova i zastava i sa Zakonom o lokalnoj samoupravi.

Što građani misle o tome? Jesu li upoznati s ovim prijedlogom? Prije svega, vidljivo je da velik broj stanovnika Rijeke ne zna za inicijativu, a nisu upoznati ni kako izgleda povijesna trobojnica. Zaista, mnogi čak ne znaju ni kako opisati službenu zastavu Rijeke. Međutim, slažu se s uvođenjem povijesne gradske zastave.

“Ne mogu izraziti mišljenje o tom pitanju, ali ako bi to bila samo svečana zastava, koja bi bila istaknuta u praznike, zašto ne? Označi manje ili više, zapravo ne vidim gdje je razlika. Znam da se provodi javna rasprava ali u tome nisam sudjelovao “, rekao je Nikola Ostojić.

Božena Skender smatra da, ako zastava ima povijesni značaj, nema razloga da se ne vijori zajedno sa službenom. “Nisam informirana o detaljima vezanim uz zastavu, ali ako Gradsko vijeće vjeruje da ona ima posebno značenje za naš grad, onda je dobrodošla, nemam ništa protiv”, rekao je naš sugovornik.

S tim se slaže i Maja Franković. “Nemamo se na što žaliti. U Hrvatskoj ima puno gradova koji imaju svečanu zastavu, ne vidim razloga da tako ne bi bilo i u Rijeci. Znam za ekonzultacije, ali u njima nisam sudjelovala “, priznala je.

Jadranko Berić je malo skeptičniji. “Zastava će biti ista kao službena, ali s drugačijom pozadinom? Nije loše, ali ne volim grb s orlom, jer je često povezan s drugim događajima s političkim konotacijama. Radije bih bez toga. Što se tiče pozadine, možda bi bila ljepša nego što je sada. Dodatna zastava nikoga neće smetati, barem je to moje mišljenje “, rekao je.

Za razliku od njega, Čedo Priselac uvjeren je da bi proglašenje svečane zastave bila pozitivna gesta. „S obzirom da i drugi gradovi imaju vlastitu povijesnu zastavu, ako Rijeka ima takvu, ispravno je da se i ona prikaže. Apsolutno sam za ovaj prijedlog “, objasnio je.

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here