Home Mozaik Žalio se da je pijan, a nije popio ni kap alkohola: Liječnici...

Žalio se da je pijan, a nije popio ni kap alkohola: Liječnici mu ovo pronašli u želucu i šokirali se!

303
0
Photo by Kindel Media: https://www.pexels.com/photo/a-man-holding-his-stomach-7298423/

Muškarac (61) otišao je na hitnu žaleći se na vrtoglavicu. Medicinske sestre su alkotestom provjerile je li konzumirao alkohol i u kojoj količini.

I sasvim očekivano, koncentracija alkohola u krvi muškarca iznosila je nevjerojatnih 0,37 posto, odnosno gotovo pet puta više od dozvoljene granice vožnje u Teksasu, gdje je živio.

Postojala je samo jedna zagonetka: čovjek je izjavio da tog dana nije popio ni kap alkohola.

“Napio bi se iz vedra neba – u nedjelju ujutro nakon crkve, ili zapravo, bilo kada”, kaže Barbara Cordell, dekanica Medicinskog fakulteta Panola Carthage u Teksasu. Cordell i Justin McCarthy, gastroenterolog iz Lubbocka, htjeli su razumjeti što se zapravo događa.

Stoga je tim pretražio čovjekove stvari u potrazi za alkoholom, a potom ga izolirao u bolničku sobu na 24 sata. Tijekom dana jeo je hranu bogatu ugljikohidratima, a liječnici su mu povremeno kontrolirali alkohol u krvi. U jednom su trenutku vrijednosti porasle za 0,12 posto.

Naposljetku su McCarthy i Cordell otkrili uzrok: preveliku količinu pivskog kvasca u njegovim crijevima. Njegov crijevni trakt ponašao se kao unutarnja pivovara. Pacijentica je imala infekciju bakterijom Saccharomyces cerevisiae. Dakle, kad bi pojeo ili popio hrpu škroba – pecivo, tjesteninu ili čak sok – kvasac bi fermentirao šećere u etanol i on bi se napio. Uglavnom, kuhao je pivo u vlastitom želucu.

Cordell i McCarthy su prije nekoliko mjeseci u International Journal of Clinical Medicine objavili slučaj “sindroma auto-pivovare”. Objasnili su kako se pivski kvasac nalazi u cijelom nizu namirnica, pa tako i u kruhu.

– No pokazalo se da u rijetkim slučajevima kvasac zaista može dugo živjeti u crijevima i izazvati probleme – kaže dr. Joseph Heitman, mikrobiolog sa Sveučilišta Duke.

– Istraživači su nedvosmisleno pokazali da Saccharomyces cerevisiae može rasti u crijevnom traktu. Ali još je nejasno je li to povezano s nekom bolešću – kaže Heitman.

Previous articleCrkva puna zmija na Veliku Gospidijunu: Gmižu po ikonama dok vjernici rade nevjerojatnu stvar (VIDEO)
Next articleEuropska unija planira otkazati postojeći vizni režim za ruske državljane; što to točno znači?

LEAVE A REPLY

Please enter your comment!
Please enter your name here